Eieren, melk (ribbetjes, gefermenteerde, geklopte, volle... het hangt af van het recept dat u kiest), bladerdeeg, fijn poeder.
De twee ingrediënten die in het recept gevaar lopen zijn de melk (gebruikt om de maton te maken) en de eieren.
Niet gepasteuriseerde melk brengt het risico van listeriose met zich mee. In het algemeen moet u geen melk drinken die niet ten minste gepasteuriseerd is als u zwanger bent. Als de melk gepasteuriseerd is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Gefermenteerde melk, zoals ribotmelk of gestremde melk, is rijk aan calcium en eiwitten, wat interessant kan zijn voor zwangere vrouwen. Ribotmelk kan veilig worden gedronken als zij gepasteuriseerd is. Hou het koel en eet het snel op. Hetzelfde geldt voor gestremde melk, die ook gefermenteerde melk is: zij moet UHT of gepasteuriseerd zijn.
Gepasteuriseerde melk wordt snel verhit tot 72 à 85°C om bacteriën en andere parasieten te doden. Gepasteuriseerde melk vindt u in de versafdeling van de supermarkt. U moet het binnen 48 uur na opening consumeren.
Gesteriliseerde melk wordt verhit tot ultrahoge temperatuur (UHT), die 150°C bedraagt. In supermarkten is het buiten de winkels. U heeft meer dan 48 uur om het te consumeren na opening.
De melk wordt toch met de taart gekookt.
Rauwe of ondergekookte eieren houden een risico op salmonella in. Rauwe of onvoldoende gekookte eieren moeten daarom worden vermeden. Voor uw matoentaart, ook liever verse eieren. De maton pastei houdt geen risico in omdat de eieren bij meer dan 100°C worden gekookt en met de rest worden vermengd.
Bladerdeeg is perfect eetbaar als je zwanger bent, kies bij voorkeur voor biologisch of maak het zelf om conserveringsmiddelen te vermijden. En eet het met mate, want industriële pasta is vrij zoet en vet.
De andere ingrediënten hebben geen contra-indicaties.