Babyboom
Babyboom
Zwanger

Mag ik mince pies eten tijdens de zwangerschap?

2 min
Voeding
Zwanger

Mag ik mince pies eten tijdens de zwangerschap?

2 min
Éveil, Santé
Ja, je kunt matontaart eten als je zwanger bent. Als u gepasteuriseerde of UHT-melk kiest om uw matontaart te maken, loopt u geen risico op infectie. Industriële bakkerswaren die u in de winkel koopt, volgen ook de juiste voorzorgsmaatregelen.

Samenstelling van de tarte au maton

Eieren, melk (ribbetjes, gefermenteerde, geklopte, volle... het hangt af van het recept dat u kiest), bladerdeeg, fijn poeder.

De twee ingrediënten die in het recept gevaar lopen zijn de melk (gebruikt om de maton te maken) en de eieren. 

Melk

Niet gepasteuriseerde melk brengt het risico van listeriose met zich mee. In het algemeen moet u geen melk drinken die niet ten minste gepasteuriseerd is als u zwanger bent. Als de melk gepasteuriseerd is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Gefermenteerde melk, zoals ribotmelk of gestremde melk, is rijk aan calcium en eiwitten, wat interessant kan zijn voor zwangere vrouwen. Ribotmelk kan veilig worden gedronken als zij gepasteuriseerd is. Hou het koel en eet het snel op. Hetzelfde geldt voor gestremde melk, die ook gefermenteerde melk is: zij moet UHT of gepasteuriseerd zijn.

Gepasteuriseerde melk wordt snel verhit tot 72 à 85°C om bacteriën en andere parasieten te doden. Gepasteuriseerde melk vindt u in de versafdeling van de supermarkt. U moet het binnen 48 uur na opening consumeren. 

Gesteriliseerde melk wordt verhit tot ultrahoge temperatuur (UHT), die 150°C bedraagt. In supermarkten is het buiten de winkels. U heeft meer dan 48 uur om het te consumeren na opening.

De melk wordt toch met de taart gekookt.

De eieren

Rauwe of ondergekookte eieren houden een risico op salmonella in. Rauwe of onvoldoende gekookte eieren moeten daarom worden vermeden. Voor uw matoentaart, ook liever verse eieren. De maton pastei houdt geen risico in omdat de eieren bij meer dan 100°C worden gekookt en met de rest worden vermengd. 

Bladerdeeg

Bladerdeeg is perfect eetbaar als je zwanger bent, kies bij voorkeur voor biologisch of maak het zelf om conserveringsmiddelen te vermijden. En eet het met mate, want industriële pasta is vrij zoet en vet. 

De andere ingrediënten hebben geen contra-indicaties.

Ontdek nu in onze shop !
Doomoo
Buddy Classic Light Grey
57.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Doomoo
Buddy Classic Light Grey
57.00
Kopen
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Mamabaas
Het Echoboek
7.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding