Babyboom
Babyboom
Baby

5 essentials voor een gezellig bedritueel

4 min
Slaap
Baby

5 essentials voor een gezellig bedritueel

4 min
Éveil, Santé
Een baby die moeilijk de slaap kan vatten, een peuter die bang is in het donker of kinderen die ‘toe mama, nog één verhaaltje’ willen lezen… Terwijl jij als ouder snakt naar een goede nachtrust, is naar bed gaan voor jonge kinderen niet altijd evident.
Een fijn en rustig bedritueel is dan de ideale oplossing om je kind zonder morren naar dromenland te laten vertrekken. Een leuk en haalbaar bedritueel is in het begin even zoeken, maar eens je er eentje te pakken hebt, wordt het een fijn onderdeel van de dag.

1. Neem je tijd

Kinderen zijn enorm flexibel, maar hebben wel nood aan structuur. Zowel je kind als jijzelf hebben baat bij een duidelijk avondritueel: melk drinken, tanden poetsen, kusjes geven aan de knuffels in bed, zwaaien naar foto’s van oma en opa… Het zijn allemaal kleine dingetjes die je gemakkelijk iedere avond opnieuw kan herhalen. Deze herkenbare momenten zorgen ervoor dat je kind meteen door heeft wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Ieder kind is uniek, hoe je het bedritueel inkleedt hangt dus af van kind tot kind. Sommige kinderen vinden het fijn dat je een verhaaltje leest, terwijl anderen al voldoende hebben aan een knuffelmomentje met mama, papa, broer, zus... Hou rekening met de noden en wensen van je kleintje.

 

2. Vrolijke voorleesverhaaltjes

In onze slaap verwerken we de gebeurtenissen van doorheen de dag. Na een energieke dag vol prikkels is het dus van belang dat je kind goed tot rust kan komen alvorens hij gaat slapen. Een verhaaltje met lieve, speelse figuren is dan een leuke afsluiter.

De boekjes van het nieuwe, Belgische merkje Yumi Yay zijn een leuk voorbeeld. Ze vertellen het verhaal van vier vrolijke figuren en gaan over heel herkenbare situaties: bang zijn, niet willen opruimen,… De vrolijke insteek en de kleurrijke illustraties zorgen ervoor dat je kindje wordt meegezogen in de verhalen. Voor je het weet hebben je kinderen de Yumi Yay figuurtjes in hun armen gesloten! Aan jullie de keuze of je elke avond één of alle vier de verhaaltjes leest.

Of misschien laat je liever je creativiteit de vrije loop en verzin je zelf een reeks verhaaltjes over bijvoorbeeld ‘Kapitein Snorrebaard’ of ‘De avonturen van de Groene Glimworm’.

3. Geruststellend lichtpuntje in het duister

Schrikt je kind doorheen de nacht wel eens wakker? Of is het bang van monsters in de kamer? Een herkenbaar lichtpuntje werkt heel geruststellend. Zorg er wel voor dat je kind kan gaan slapen in een opgeruimde kamer, zo vermijd je dat lieve knuffels plots monsters worden.

Met de draadloze nachtlampjes van Billy, Finn, Otti en Tika duik je samen met je kindje helemaal in de wereld van Yumi Yay. Bij elke set vind je een lampje en twee siliconen covertjes. Hierdoor kan je kindje elke avond kiezen welk figuurtje die nacht mee in bed mag kruipen.

De Yumi Yay nachtlampjes zijn gecreëerd voor kleine kinderhandjes en beschikken over drie verschillende standen. Zo kan je zelf kiezen of het lampje 20 minuten, 40 minuten of de hele nacht brandt. Het nachtlampje, het zwakste lichtje, brandt tot wel 20u. Wanneer het tijd is om op te laden wordt het lampje rood en kan je het lampje eenvoudig opladen met behulp van het bijgeleverde bamboe oplaadnestje en de aparte USB-kabel met stekker. 

 

4. Als je bang bent in het donker moet je…

Fluiten, samen een liedje zingen of een rustig muziekje opzetten… Veel kinderen worden rustig bij het horen van zachte geluiden. Wanneer kinderen nog in mama’s buik zaten hoorden ze continu haar hartslag of stem waardoor een liedje zingen de uitgelezen manier is om je kindje tot rust te laten komen.

Zingen wekt bij kinderen een veilig, geborgen gevoel op waardoor hun oogjes al snel zullen dicht vallen. Geen fan van muziek? Voor sommige kinderen is het zelfs al voldoende door de deur van de slaapkamer op een kier te zetten zodat ze het geroezemoes van de woonkamer nog kunnen horen.

 

5. Een dikke knuffel van mama of papa

Kietelen lijkt een aanlokkelijk idee om je kind vrolijk de nacht in te laten gaan, maar dit zorgt er ook voor dat je kind weer energiek wordt. Je kan het bedritueel dus beter afsluiten met een knuffelmomentje. Ideaal om de gemiste knuffels van doorheen de dag wat in te halen. Tekenen op elkaars buik of rug is ook een leuke en rustige manier om de avond af te sluiten. Deze kleine momenten met je gezin zijn later vaak de mooiste herinneringen. 

Probeer een gezellig momentje te creëren, maar ga zeker niet gehaast of geforceerd te werk, dan krijg je het omgekeerde effect. Een lang bedritueel is voor (groot)ouders moeilijk om vol te houden, probeer het dus ook niet té lang te maken. Een avondritueel waar iedereen zich goed bij voelt komt de nachtrust van het hele gezin ten goede, dus het is de eventuele zoektocht meer dan waard. Vergeet tenslotte niet om zelf van deze kostbare tijd met je kinderen te genieten!

 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Yumi Yay.

Ontdek nu in onze shop !
Pampers
Harmonie Mega Cube Maat 1
20.80
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Pampers
Harmonie Mega Cube Maat 1
20.80
Kopen
89%
NAN
OPTIPRO 4
13.89
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
En nog meer ...
Slaap