Babyboom
Babyboom
Zwanger

Afgeraden of verboden voedingsmiddelen

2 min
Voeding
Zwanger

Afgeraden of verboden voedingsmiddelen

2 min
Éveil, Santé
 • Schaaldieren en mollusken (weekdieren) zijn verboden omdat je moeilijk zeker kan zijn of ze al dan niet vers zijn. Ze kunnen bovendien besmet zijn met het hepatitis A virus. Hepatitis A is een gevaarlijke ziekte voor je baby.
 • Wild wordt eveneens afgeraden omdat het een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Als het wild niet heel vers is, kan het gifstoffen bevatten.
 • Zowel in koffie, thee en cola zit cafeïne, hetgeen afgeraden wordt tijdens de zwangerschap. De zwangerschap verhoogt namelijk de gevoeligheid van het lichaam aan cafeïne en beïnvloedt zo het hartritme en de slaap.

Als je echt veel koffie drinkt (meer dan 5 tassen per dag), dan kan dat dezelfde nefaste gevolgen hebben als tabak (miskraam, vroeggeboorte of te laag geboortegewicht). Ook gewone thee is een opwekkend middel dat een invloed heeft op je baby en dat de opname van ijzer door het lichaam verhindert. Geef dus de voorkeur aan kruidenthees met kamille, linde enz.

 • Alcohol wordt rechtstreeks door het bloed opgenomen en kan de placenta doordringen. Als je alcohol drinkt, drinkt je baby dus mee! Alcohol kan schade berokkenen aan de groei en de ontwikkeling van zijn zenuwstelsel. Drink dus zo weinig mogelijk alcohol; helemaal geen alcohol is het beste. Hou er rekening mee dat cider en bier ook beschouwd worden als alcoholhoudende dranken.

Voedingsmiddelen die de Listeria-bacterie bevatten

Dit is een bacterie die gevaarlijk is voor de ontwikkeling en de gezondheid van je baby. Bovendien is deze bacterie goed bestand tegen koude waardoor de hele koelkast besmet kan worden. Enkele voedingsmiddelen die deze bacterie bevatten, moeten dus absoluut vermeden worden: rauwe schaaldieren, krabsticks, rauwe of gerookte vis, rauw vlees, rauwe melk, kaas met rauwe melk, de korst van kaas, paté, pasteitjes, tarama en sojabonen. Laat producten zoals gekookte ham, gepasteuriseerde kaas, gekookte charcuterie niet te lang in je koelkast liggen maar verbruik ze zo snel mogelijk.

Voedingsmiddelen die toxoplasmose kunnen veroorzaken

Deze ziekte is te wijten aan een parasiet die erg gevaarlijk is voor je baby. Als uit bloedonderzoek blijkt dat je niet immuun bent voor toxoplasmose, dat moet je absoluut volgende voedingsmiddelen vermijden omdat ze je kunnen besmetten:

 • rauw vlees
 • ongaar vlees, vooral schapenvlees
 • vlees dat niet ingevroren is of werd (het invriezen doodt de parasiet)
 • groenten die niet gewassen of geschild zijn
 • fruit dat niet gewassen of geschild is
 • niet-gewassen kruiden
 • rauwe eieren
 • Vermijd rauwkost wanneer je op restaurant gaat, vermijd fast-food en breng je vrienden die je uitnodigen om te eten op de hoogte van deze richtlijnen.
 • Probeer ‘lege calorieën' te vermijden. De volgende voedingsmiddelen bevatten veel calorieën maar hebben weinig of geen voedingswaarde: snoep, chocolade, koekjes, cake, gebak, zoete ontbijtproducten, hartige producten zoals sauzen, slasaus, mayonaise enz. Deze voedingsmiddelen leiden enkel tot overtollige gewicht en hebben slechts een lage of geen voedingswaarde.
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding