Babyboom
Babyboom
Zwanger

Alcohol en zwangerschap : wat zijn de risico’s ?

2 min
Voeding
Zwanger

Alcohol en zwangerschap : wat zijn de risico’s ?

2 min
Éveil, Santé
Er zijn wel degelijk risico's verbonden aan alcohol tijdens de zwangerschap. Gezondheidsorganisaties bevelen nog steeds geen alcohol aan voor zwangere vrouwen...

Waarom is alcohol verboden tijdens de zwangerschap?

Zoals iedereen weet, gaan alcohol en zwangerschap niet samen! Het is bekend dat alcohol schadelijk is , zeker voor de zwangere vrouw, maar het meest voor de foetus.

Als de aanstaande mama alcohol drinkt, gaat dit langs de placenta en komt het in de bloedbaan van de foetus terecht. Omdat de lever van de baby nog onvolgroeid is, is hij niet in staat om alcohol te metaboliseren.

De effecten van alcohol op de baby

De risico's van alcohol tijdens de zwangerschap zijn talrijk: de aanwezigheid van alcohol kan de goede ontwikkeling van de organen van de foetus en de groei ervan schaden. Alcoholgebruik beïnvloedt de hersenen van de baby, evenals de geboortelengte en het gewicht.

Met andere woorden, regelmatige inname met alcohol kan zelfs leiden tot de geboorte van een baby met een laag gewicht, een klein postuur en neurologische en/of cognitieve ontwikkelingsproblemen.

Er is ook een risico op vroeggeboorte en hypotrofie bij zwaar alcoholgebruik. Dit laatste tast de placenta aan, die zijn rol van uitwisseling tussen de foetus en de moeder niet meer goed kan vervullen. Alcoholgebruik verhoogt ook het risico op een miskraam, vroeggeboorte of doodgeboorte.

Alcohol die via de placenta in het bloed van de baby komt, kan de ontwikkeling van verschillende organen schaden. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ook in verband gebracht met misvormingen bij de baby, vooral in het hart, de nieren, de ogen en de oren. De hersenontwikkeling is aangetast door alcohol. Het kind kan problemen krijgen met leren en geheugen.

Toch moet een onderscheid worden gemaakt tussen chronische, blijvende, oude alcoholgehaltes in het bloed, die niet stoppen tijdens de zwangerschap, en de heel uitzonderlijke inname van alcohol tijdens feestelijke dagen.

Als het dringend is om te stoppen met alcohol en om te slagen in deze ontwenning, is hulp vragen aan uw arts een uitstekend initiatief. Als de aanstaande mama toch eenmalig zin heeft in een fluitje champagne, is dit zeker zonder gevolgen en mag daar ook van genoten worden, zonder schuldgevoel !

Is het mogelijk om tijdens mijn zwangerschap af en toe een klein glaasje alcohol te drinken?

We begrijpen het zeker !  Alcohol heeft opwindende eigenschappen, en tijdens een vergadering is het soms aangenaam om te genieten van een drankje. Hoe kun je het weerstaan ​​bij een bruiloft, een doop of een avondbijeenkomst met vrienden?

Het draait allemaal om gematigdheid en verantwoordelijkheid! Zero alcohol moet de regel blijven en sterke alcohol is verboden. Eén keer een glas wijn, nu en dan, de keuze blijft aan u! En als het warm is, tijdens een zomerse zwangerschap, kies dan liever voor een alcoholvrij biertje of een lekkere mocktail !

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding