Babyboom
Babyboom
Zwanger

Alleen wachten op de baby

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Alleen wachten op de baby

2 min
Éveil, Santé

Alleenstaande moeder worden kan tegenwoordig een goed doordachte en bewuste keuze zijn waarvoor vrouwen bereid zijn de nodige verantwoordelijkheid op te nemen. In andere gevallen missen zwangere vrouwen toch de aanwezigheid van de toekomstige vader.

Alleenstaande moeder: een baby zonder vader grootbrengen

De redenen voor zijn afwezigheid kunnen talrijk zijn: hij wil of kan de verantwoordelijkheid niet dragen omdat hij bv. al met iemand anders getrouwd is, hij voelt zich niet opgewassen tegen deze nieuwe verantwoordelijkheid of misschien heeft de breuk niets te maken met de zwangerschap. Wat de reden ook is, alleenstaande moeders zijn niet meer zo uitzonderlijk als vroeger. Als je je als zwangere single alleen voelt, denk dan aan het feit dat je niet lang meer alleen zal zijn want je baby komt eraan.

Als single zal je tijdens je zwangerschap, net als andere vrouwen, goede en slechte momenten hebben. Doordat je er alleen voorstaat, kunnen die slechte momenten wel moeilijker te verdragen zijn en ontaarden in zeer negatieve gevoelens. Natuurlijk is dat niet zo voor alle alleenstaande zwangere vrouwen maar als je je slecht blijft voelen, spreek er dan over met je dokter, de vroedvrouw die je zwangerschap begeleidt of indien nodig een psycholoog. Het is immers belangrijk dat iemand je een luisterend oor biedt in deze moeilijke periode.

Alleenstaande moeder: het schuldgevoel tegenover je baby

Het zou ook kunnen dat je je schuldig voelt omdat je baby geen vader zal hebben. Je kan dit al gedeeltelijk verhelpen door je kind geen negatief beeld te geven van zijn vader. Een kind heeft een objectief beeld nodig van zijn vader om zijn persoonlijkheid te ontwikkelen. Als je van je kind houdt, laat je je bittere gevoelens en je frustraties beter achterwege om hem een positief beeld te geven van zijn vader. De situatie van je baby zal vanaf zijn geboorte sowieso al een beetje ingewikkelder zijn dus maak het niet erger dan nodig.

Let erop dat je niet overbezorgd of te beschermend bent. De baby kan geen antwoord bieden op de problemen die in je gevoelsleven kunnen bestaan. Omdat er geen vaderfiguur aanwezig is om een plaats op te eisen in je leven, moet je er zelf voor zorgen dat je relatie met je baby niet te verstikkend wordt.

Je kan tijdens je zwangerschap op zoek gaan naar de redenen die je ertoe hebben aangezet om alleen een baby op de wereld te zetten. Het gaat hier uiteraard vaak om onbewuste redenen. Door op zoek te gaan in je onderbewustzijn kan er echter al veel leren over jezelf en over je motivatie om moeder te worden voordat je baby er is.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen