Babyboom
Babyboom
Baby

Slaap kindje : zo dommelt je baby rustig in ?

2 min
Slaap
Baby

Slaap kindje : zo dommelt je baby rustig in ?

2 min
Éveil, Santé
Niets schattiger dan een slapend baby’tje, toch? Kan jij intussen misschien ook een tukje doen. Maar soms willen die lieve kijkers van je mini-me niet zo makkelijk toevallen. Hoe laat je je baby rustig in slaap vallen? Enkele tips!

Zoals het biologische klokje tikt

Dat kleintje moet nog alles leren. Ook slapen. Bovendien is de biologische klok bij een baby nog niet goed afgesteld. Als het donker wordt, hoef je ons niet te vertellen dat het tijd is om onder de dekens te kruipen. Maar maak dat eens even wijs aan een kleine guitigaard die het liefst zo veel mogelijk ontdekt.

Om je baby te helpen om de link te leggen tussen nacht en slapen, kan je enkele slaaprituelen invoeren. Sommige dingen leer je door te trainen. Wel ja, je baby heeft ook slaaptraining nodig, zodat het leert om rustig te worden en die biologische klok op punt te stellen. Na een tijdje weet je kind wanneer de dag voorbij is en wanneer de nacht – slaaptijd – begint. Houd er wel rekening mee dat ook een baby al een karaktertje en eigen ritme heeft. En dat dat ook een invloed kan hebben op de snelheid waarmee het zaken aanleert.

Veilige slaapomgeving = goede nacht

Voor je het slaapritueel kan starten, zorg je het best voor een veilige en rustgevende slaapomgeving voor je baby. Geloof het of niet – ja, echt hoor J – slapen blijft activiteit nummer 1 van baby’s. Kies om te beginnen een vaste slaapplek. Experimenteer gerust een beetje om te weten of die plek volledig stil moet zijn of een beetje geluid geen kwaad kan. Moet het helemaal duister zijn of is een beetje licht oké?

Nog enkele tips voor een goede slaapomgeving:

  • Leg je baby vanaf de geboorte op zijn rug om te slapen.

  • Zorg voor een geschikte kamertemperatuur: tot de leeftijd van 8 weken bedraagt de ideale kamertemperatuur 20°C, daarna wordt 18°C aangeraden.

  • Ga niet te ver uit de buurt en houd je kindje in de gaten.

  • Zorg voor een veilig babybedje en een geschikte matras.

  • Zorg voor geschikt bedtextiel: slaapzak, het juiste hoeslaken …

  • Leg geen onnodige dingen in het bedje, het dient om te slapen. Dus geen knuffels, kussens, dekens …

  • Zorg voor rust en regelmaat: creëer een vast slaapritueel op een regelmatig uur.

Wat is het ideale slaapritueel?

De sleutel – of toch een deel ervan? Een aantal vaste gewoontes ontwikkelen voor het slapengaan. Trek maximaal een halfuur uit voor een slaapritueel, zodat het geen activiteit op zich wordt. Wees consequent: leg je baby elke dag op exact dezelfde manier te slapen.

Kies een ritueel dat je baby rustig maakt voor het de ogen sluit. Een badje, verhaaltje en avondflesje, eventueel aangevuld met Baby Cereals Good Night (dan krijg je een lekker dikke, en goed vullende fles). Tot slot nog een slaapliedje en een lieve knuffel. Origineel hoeft het voor je kleintje nog niet te zijn: de klassiekers werken dikwijls nog het best. Volg je intuïtie en kijk waarop je baby het best reageert.

Tot slot: hoe sneller je baby vanzelf in slaap valt, hoe beter. Leg hem dus in z'n bedje wanneer hij nog wakker is (en vermijd dat hij in slaap valt tijdens de laatste voeding).

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Slaap