Babyboom
Babyboom
Baby

Slaaptraining: hoe gaat dat in zijn werk?

5 min
Slaap
Baby

Slaaptraining: hoe gaat dat in zijn werk?

5 min
Éveil, Santé
Slaaptraining! Net zoals zoveel andere ‘keuzes’ die ouders maken voor hun kind is het een omstreden onderwerp. Wel of geen borstvoeding, wel of niet samen slapen,… Er zijn ouders die pro zijn, anderen zijn tegen. Echter is het vaak een kwestie van verkeerde associaties die gemaakt worden met slaaptraining, waardoor mensen ‘tegen’ zijn.

Zo wordt slaaptraining voornamelijk gelinkt aan je kind te (moeten) laten huilen zodat het leert doorslapen. Meteen het grootste misverstand rond slaaptraining. Er zijn er nog, zoals dat slaaptraining niet samengaat met borstvoeding op vraag, of nog dat in dezelfde kamer slapen een no-go is.

Eyeopener

Ook ik dacht toen ik pas mama werd dat de enige manier om mijn baby te leren doorslapen, was om hem te laten huilen. Een beetje ‘op grootmoeders wijze’. Mijn minibaby moederziel alleen laten huilen? Neen, dat zag ik niet zitten. Ik bleef dan maar aanmodderen in het andere extreme, telkens mijn baby in slaap moeten helpen en om de 2u opstaan ’s nachts.

Totdat ik me echt ben gaan informeren over slaaptrainen en dat zo’n eyeopener bleek dat ik zelfs besloot om slaapcoach te worden zodat ik ook andere ouders kon helpen aan meer slaap.  Want geef toe, zijn we niet allemaal een betere versie van onszelf en geduldigere ouders met meer slaap?

Een juist ritme

Met slaaptraining ga je vooral zorgen dat je baby in een juist dag- en nachtritme terecht komt. Dat gaat zowel over slapen als over voeding, de twee belangrijkste elementen voor een gelukkige baby. Baby’s houden echt van ritme en regelmaat, ze hebben hier zelfs nood aan.

Regelmaat wil zeggen dat je baby op tijd en stond een voeding krijgt en een dutje krijgt aangeboden. Hierdoor vermijd je huilbuien omwille van honger en vermoeidheid.

Heel wat jonge mama’s krijgen het advies om hun baby wat langer op te houden omdat “hij wel zal slapen als hij moe is”. Fout! Een oververmoeide baby zal altijd slechter slapen dan een goed uitgeruste baby.

Ook zijn ouders bang om hun baby al om 19u in bed te stoppen omdat ze geen vroege vogel willen. Je baby later in bed stoppen zal het vroeg wakker worden echter net triggeren!

Veel trial-and-error

Je krijgt als ouder echt gigantisch veel -goedbedoeld- advies. Tel hierbij de nachtelijke tegenstrijdige google opzoekingen en nog wat trial-and-error en je zit vaak na enkele weken of maanden met dagen die er elke dag weer anders uitzien, met een baby die niet vlot in slaap valt, ’s nachts verschillende keren wakker wordt en uiteindelijk veel meer huilt doordat hij prikkelbaarder is. 

Uiteraard zijn er altijd mirakelbaby’s die het goed slapen meteen onder de knie krijgen en heel snel het klokje rond slapen. ait zijn echter uitzonderingen, voorbeelden waar je je eigen situatie ook niet aan mag spiegelen want elke baby is anders.

Hoe werkt slaaptraining?

Hoe werkt dat dan juist, die slaaptraining? Er wordt er een schema op maat van het kind gemaakt, aan de hand van wakkertijden en momenten op de dag waarop het voor baby’s gemakkelijker is om de slaap te vatten, en rekening houdend met het schema van de (werkende) ouders.

Als er al slaapassociaties werden ontwikkeld waarbij de baby/peuter enkel in slaap kan vallen door bijvoorbeeld gewiegd of gevoed te worden, worden deze ook aangepakt zodat het kind kan leren om zelfstandig in slaap te vallen. Tot slot wordt er gekeken naar hoeveel en hoe vaak het kind eet per 24u en als er vaste voeding wordt gegeten, of het voeding is die bijdraagt aan een goede slaapkwaliteit.

Slaapcoach

Slaaptraining kan je absoluut op eigen houtje doen, door het internet af te schuimen of boeken over slaap te lezen en hiermee aan de slag te gaan. Je houdt dan best een slaaplog bij om jullie evolutie van dichtbij op te volgen.

Het voordeel van een slaapcoach is echter dat je zeker weet dat je het meteen ‘juist’ doet, de dagelijkse begeleiding zorgt er ook voor dat je telkens ergens terecht kan met je vragen, dat je steun krijgt bij moeilijke momenten en dat je kleintje het minimum aan traantjes zal laten in het proces.

Slaaptraining gaat namelijk niet zonder traantjes. Dit wil niet zeggen dat je je baby alleen moet laten huilen in zijn kamertje! Maar je baby zal wel protesteren als hij bijvoorbeeld plots niet meer in slaap wordt gevoed. Huilen is de enige vorm van communicatie voor baby’s, het is maar logisch ook dat een baby zijn ongenoegen zal laten blijken. Doordat je baby in het juiste ritme voor zijn leeftijd wordt gezet, de voedingen juist zitten en de juiste slaaptrainingsmethode voor zijn leeftijd wordt gekozen, blijven de traantjes echter wel beperkt.

Slaaptraining en borstvoeding?

En hoe zit het met de slaaptraining en borstvoeding? Perfect combineerbaar! Ik raad enkel wel aan om regelmaat in de voedingen te krijgen en dus het voeden op vraag enkel voor kersverse pasgeborenen te houden.

Ik heb al heel veel met borstvoedende mama’s samengewerkt, en ook zij vonden het telkens handig dat ze hun dagen wat beter konden inplannen eens er meer regelmaat in de voedingen zat. Bovendien zorgt dit ervoor dat je baby betere voedingen neemt en tot de vettere achtermelk komt. Daarnaast is het beter voor kindjes die last hebben van reflux omdat ze meer tijd krijgen om hun maaltijden te verteren.

Wat met samen slapen?

Tot slot is samen slapen absoluut geen probleem. Ik werk echter enkel met gezinnen die in dezelfde kamer slapen, niet in hetzelfde bed, omwille van de risico’s tot wiegendood. De meeste ouders gaan trouwens hun baby in bed beginnen nemen uit noodzaak om toch net wat meer slaap te kunnen krijgen, niet omdat ze dit echt willen. Ik leer hen dan hoe ze hun baby kunnen leren om beter te slapen in zijn eigen bedje of co-sleeper.

Gezonde slaapgewoontes

Slaaptrainen draait dus echt rond het aanleren van gezonde slaapgewoontes aan je kleine schat, net zoals je je kleintje ooit zal leren fietsen. Het is een proces dat niet in 1-2-3 plaatsvindt maar dat jouw toewijding en vertrouwen in je kind vraagt zodat hij dit met jouw hulp echt onder de knie kan krijgen.

Er is een reden dat er niet zoiets als een fietscoach bestaat, maar wel een slaapcoach. Slapen bij kindjes is echt niet zo simpel, wees dan ook niet bang om hulp te vragen.

Zit jij met vragen rond slaaptraining of in het algemeen rond de slaap van je kind? Je kan op mijn Instagram @snugglesanddreams terecht voor dagelijkse tips en wekelijkse live q&a’s. Daarnaast kan je via mijn website een telefonische consultatie inplannen, individuele slaapcoaching aanvragen of nog slaapgidsen aankopen per leeftijdscategorie.

Liefs,

Nathalie

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Mama Baas.

Ontdek nu in onze shop !
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Babyboom
Babyboom Geschenkpakket 11-17 maanden - Nederlands
0.00
Kopen
En nog meer ...
Slaap