Babyboom
Babyboom
Baby

Zweet jouw kind 's nachts?

2 min
Gezondheid van de baby, Slaap
Baby

Zweet jouw kind 's nachts?

2 min
Éveil, Santé
Nachtelijk zweten bij kinderen vertelt je meer dan je denkt! Je kent het wel; elke keer als jij 's avonds even bij je kind gaat kijken of alles in orde is, ligt je kind badend in het zweet in de slaapzak of heeft hij het donsdekbed van zich afgegooid.

Heb jij je kind dan te warm gekleed? En moet die natte slaapzak nu uit?

De oorzaak van nachtelijk zweten

- Peuters hebben een hoge dichtheid aan zweetklieren die snel activeren, zelfs als de omgevingstemperatuur niet zo snel stijgt. De verhouding zweetklierdichtheid op de oppervlakte van de huid is hoger dan die bij volwassenen. Dit betekent dat de dichtheid van zweet die geproduceerd wordt op de huid van een peuter groter is dan die van volwassenen.

- Als de slaapomgeving warm of vochtig is, kan dit leiden tot overmatig zweten bij de peuter. Zweten als gevolg van oververhitting is normaal als er geen koorts of medische aandoening is.

- Koorts kan nachtelijk zweten veroorzaken wanneer het lichaam terugkeert naar de normale temperatuur door zichzelf te ontdoen van overtollige lichaamswarmte door zweetverdamping. Maar ook bepaalde kankers of problemen met de schildklier
kunnen nachtelijk zweten veroorzaken.

- Nachtmerries en angst kunnen overmatig zweten van gezicht en hoofd veroorzaken.

- Slaapapneu, een lemmerde luchtweg die tijdelijke opschorting van de ademhaling veroorzaakt, resulteert in overmatig zweten in de nacht.

Wat kan je doen tegen nachtelijk zweten?

- Kleed je peuter in nachtkleding die aan het lichaampje aansluit aan om de kans op zweten te verminderen. Kies ook natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen voor peuters omdat het ventilatie vergemakkelijkt.

- Selecteer licht beddengoed en stop de peuter niet in lagen dekens als hij gevoelig is voor nachtelijk zweten. Kies in plaats daarvan een lichtgewicht deken of een comfortabel laken dat ademend is.

- Vermijd kussens die zo zacht zijn dat het hoofd van de peuter erin zakt, omdat het de ventilatie in de buurt van het hoofd van de peuter beperkt.

- Houd de ruimte geventileerd en regel de kamertemperatuur zodanig dat deze niet te warm is en er voldoende luchtstroom is. Zet minimum twee uur per dag het venster op de kinderkamer open; indien de buitentemperatuur niet te koud is, doe je dat ook 's nachts.

Ontdek nu in onze shop !
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
NUK
Verzorgingsset
16.70
Kopen
Corine de Farme
Fysiologisch serum - steriele verpakkingen
6.47
Kopen