Babyboom
Babyboom
Baby

Je baby warm houden in de winter

4 min
Mode
Baby

Je baby warm houden in de winter

4 min
Éveil, Santé
Het is weer winter! Het seizoen van sneeuw en bijtende kou. We weten al lang hoe we moeten omgaan met dit jaarlijks terugkerend fenomeen: met warme kledij beschermen we ons tegen verkoudheden en ander onheil. Moeilijker wordt het echter als je niet alleen jezelf maar ook een baby’tje warm moet houden in de winter.

Warme winterkleding voor baby: het laagjes- of laagjesprincipe 

Om je kleintje lekker warm (maar niet té warm) te houden in de winter volg je best het ‘laagjesprincipe voor baby’s’. Je duffelt je baby lekker warm in met minstens drie laagjes kleding over elkaar.

Iedere kledinglaag levert een eigen bijdrage om baby te beschermen tegen de koude met een comfortabele warmte. 

  • Laag 1: de eerste laag, rechtstreeks in contact met baby’s huid, moet een goede regeling van zijn lichaamstemperatuur mogelijk maken, zonder dat het gevaar bestaat dat hij zijn transpiratievocht niet kwijt kan onder onaangepaste kleding. Deze laag kan bestaan uit een eenvoudig rompertje met lange mouwen in een materiaal dat aangenaam en zacht is voor de uiterst gevoelige babyhuid.
  • Laag 2: op niveau 2 van het laagjesprincipe moet gezorgd worden voor warmte. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een fluwelen pyjamaatje of een overslagtruitje van fleece. Zou houd je baby lekker warm.
  • Laag 3: Het laatste laagje heeft als enige doel om baby te beschermen tegen de weerselementen zoals wind, regen of sneeuw. Denk hierbij aan een waterdicht jasje of winterpakje.
  • Op baby’s hoofdje: je kindje verliest een groot deel van zijn warmte langs boven. Je kan dit voorkomen met wat wij ook kennen als de ‘bivakmuts’, een muts die zowel baby’s oortjes als nekje warm houdt.
  • Voor warme handjes: Lange wanten zijn ideaal omdat te voorkomen dat de koude via de polsen onder baby’s kleding kruipt. Wanten zijn gemakkelijker aan te trekken en zorgen er bovendien voor dat de vingers van je kleintje elkaar warm houden.
  • Voor warme voetjes: geef je kleintje lekker warme kousjes aan om de voetjes warm te houden! 

Waarom kleed je in de winter je baby het best volgens de drielaagjesmethode?

Dankzij deze laagjesmethode voor je baby kan je de temperatuur van je baby veel beter reguleren. Als je hem alleen warme spullen zou aantrekken, zou je niet adequaat kunnen reageren als je kindje begint te transpireren. Werk je met verschillende laagjes, dan kan je er gemakkelijk een uit- of weer aantrekken. Zo kan je moeiteloos met baby van binnen naar buiten en omgekeerd zonder dat hij het te warm of te koud krijgt.

Hoe weet je of je baby het te warm of te koud heeft?

Hou eerst en vooral je kleintje goed in het oog. Als het rood wordt of huilt, dan heeft je schat het misschien te warm of te koud. Voel aan zijn nekje als je zeker wil zijn: transpiratievocht is een teken dat je kleintje het te warm heeft. Voelt zijn nekje koud aan, dan mag je zeker zijn dat je baby het koud heeft. 

Het is belangrijk om goed de buitentemperatuur en andere weersomstandigheden in het oog te houden en de kleding van je kindje hier zo goed mogelijk op af te stemmen.

Hoe kleed je je baby voor een gezonde winterwandeling?

Als je een wandeling buiten wil maken, geef je je kleintje andere kleding aan in een babydraagzak dan in een buggy

  • Je baby aankleden voor een lange winterwandeling in de draagzak

Voor een winterwandeling in een draagzak mag je baby niet te warm kleden en vermijd je beter volledige babypakjes. Een licht geklede baby profiteert beter van jouw lichaamswarmte, wat een absoluut voordeel is van de draagzak in de winter. Je kan je kleintje zelfs helemaal wegstoppen onder je winterjas zodat het beschermd is tegen de weerselementen en het zich tegelijk veilig voelt, dicht tegen je warme lichaam aan.

  • Je baby aankleden voor een winterwandeling in de buggy

Neem je baby mee in de buggy, kleed hem dan warm aan. Zorg ook voor een dikke afdekhoes of een warm dekentje om je baby in de buggy te beschermen tegen de weerselementen. In een buggy beweegt je kleintje immers weinig en profiteert het niet van je lichaamswarmte, daarom dien je voor een warm dekentje of een andere afdekking te zorgen. Wel is het belangrijk dat een goede luchtcirculatie gewaarborgd blijft, zodat baby niet begint te transpireren en kou vat. 

Hoe kleed je tijdens de winter je baby binnen zo comfortabel mogelijk? 

  • Winterkleding die je baby overdag warm houdt

De ideale binnentemperatuur voor baby is tussen 18 en 20 °C maximum. Een kamerthermometer helpt je om de juiste temperatuur voor je kleintje te regelen.  In de winter is het belangrijk om je kleintje warm aan te kleden zonder zijn bewegingsvrijheid in te perken. Daarom is de laagjesmethode ook binnen een goed idee. Doe je baby een licht rompertje aan met lange mouwen en een soepel broekje of een legging, samen met een truitje. Zo kan je gemakkelijk baby’s lichaamstemperatuur regelen.

  • Warme slaapkleding voor een goede nachtrust van je baby

Om je baby een goede nachtrust te garanderen zonder dat hij het te warm of te koud heeft, geef je hem een pyjama van velours of fleece aan. Opgelet! Zelfs als je baby het koud lijkt te hebben, leg je best geen deken op hem, wat gevaarlijk kan zijn. In een slaapzak heeft je baby een goede én veilige nachtrust. Om de juiste slaapzak te kiezen, kijk je naar de TOG-waarde ervan. Dit is de warmte- en isolatiegraad van de slaapzak van je baby. Hoe hoger dit cijfer, hoe warmer de slaapzak zal zijn.
 

Je weet nu perfect wat goede winterkleding voor je baby inhoudt. Maak je geen zorgen als je je nog onzeker hierover voelt! Zie gewoon hoe je kleintje reageert, je schat zal het je wel duidelijk maken als hij/zij het te koud of te warm heeft. 

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
En nog meer ...
Mode