Babyboom
Babyboom
Zwanger

Babymuziek in je zwangerschap luisteren

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Babymuziek in je zwangerschap luisteren

2 min
Éveil, Santé
Je hoorde dat het goed is voor je baby om naar babymuziek in je zwangerschap te luisteren. Maar maakt dat werkelijk een verschil?

Babymuziek in je zwangerschap luisteren

Je hoorde dat het goed is voor je baby om babymuziek in je zwangerschap te luisteren. Maar maakt die babymuziek in je zwangerschap werkelijk een verschil? Onderzoek naar de prenatale ontwikkeling van je baby is nog lang niet afgerond, maar er zijn steeds meer signalen die erop wijzen dat foetussen niet alleen de stem van hun vader of moeder duidelijk horen en na de geboorte herkennen. Ook muziek die regelmatig te horen was in de zwangerschap, zou je baby herkennen.

Wanneer kan je baby horen?

Tussen de zevende en negende week van de zwangerschap ontstaat het gehoororgaan van je baby en wordt het binnenoor gevormd. Een week later begint de oorschelp te groeien en rond de vijfde maand kan hij horen. Met acht maanden kunnen baby’s onderscheid maken tussen verschillende soorten geluid: hart van de moeder, geborrel van het vruchtwater, spraak en muziek.

Baby's herkennen muziek. Maar maakt het hen ook slimmer?

Onderzoek laat zien dat foetussen zelfs voorkeur kunnen hebben voor bepaalde soorten muziek. Ze knipperen met hun ogen en hun hartslag verschilt per muzieksoort. Harde, zware bastonen vinden ze niet prettig. Er zijn ook enkele onderzoeken die aantonen dat het horen van muziek in de buik de groei van een kind bevordert. Zo bleek dat de baby’s, die in de baarmoeder dagelijks dezelfde muziek te horen kregen, zich na de geboorte sneller ontwikkelden. Ze keken sneller dan andere kinderen naar de bron van een geluid, hun bewegingen coördineerden ze vlugger en ze onderzochten op jongere leeftijd al vele zaken met hun mond. Wat Mozarts muziek zo speciaal maakt, is niet helemaal duidelijk. Toch geloven erg veel mensen dat Mozarts' muziek voor een beter concentratievermogen zorgt. Na diepgaand onderzoek zou een hersendeskundige tot het besluit gekomen zijn dat Mozarts muziek veel vaker aanzwelt dan die van andere componisten. Bij Mozart zou dat elke dertig seconden gebeuren. Omdat vele functies in het centrale zenuwstelsel ook in golven van dertig seconden plaatsvinden, zou de muziek van Mozart volgens de deskundige dus het beste bij de hersenen passen. Maar of je baby er werkelijk slimmer van wordt, is niet bewezen.

Zingen

Ook als je zingt, geniet je baby mee. De stemming waarin je terechtkomt als je muziek maakt of luistert, roept een lichamelijke reactie op. De geluidstrillingen van je stembanden gaan rechtstreeks door naar je baby. Die vibratie voelt je kind en dat ervaart hij als een soort massage. Omdat je kind na de geboorte de muziek of de liedjes zal herkennen, kun je in een rustige babytijd investeren door in je zwangerschap vaak te zingen.

Babymuziek

Op Spotify vind je playlists met babymuziek. Neem zeker eens een kijkje!

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen