Babyboom
Babyboom
Baby

Babyspruw, een veel voorkomende infectie

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Babyspruw, een veel voorkomende infectie

2 min
Éveil, Santé
Babyspruw is een veel voorkomende orale mycose bij zuigelingen, omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Laten we deze infectie eens onder de loep nemen en ontdekken hoe we die het beste behandelen.

Wat is babyspruw?

Een veel voorkomende infectie bij jonge kinderen is spruw (of Candida albicans) een schimmel die zich eerst in de mond verspreidt.  De tong en het gehemelte raken ontstoken. Het lijkt visueel op gestremde melk. Het spijsverteringskanaal kan op zijn beurt geïnfecteerd raken en bedekt raken met kleine witte puistjes.

Als je de minste twijfel hebt, om te controleren of je baby er last van heeft, kun je een wattenstaafje nemen en over het verdachte gebied wrijven. Als de witachtige vlekken slecht weggaan, is het inderdaad spruw. Het kunnen ook Epstein-parels zijn, veel voorkomende tandvleescysten bij pasgeborenen en ongevaarlijk.

Wees voorzichtig want krachtig wrijven om vlekken te verwijderen kan bloedingen of erosie veroorzaken.

Ook kan de vorming van spruw worden bevorderd door het nemen van antibiotica. Het is een ziekte die over het algemeen één tot twee weken duurt en die heel besmettelijk is.

Wat zijn de gevolgen en hoe moet spruw worden behandeld?

De infectie kan mild zijn en binnen één tot twee weken overgaan. Als de spruw aanhoudt, moet een arts worden geraadpleegd. Soms kan de baby tegelijkertijd last hebben van luieruitslag als gevolg van de orale infectie. In de meest gevorderde gevallen wordt de mond zo gevoelig dat het kind moeite heeft met zuigen en zelfs weigert te eten. Sommige baby's kunnen vanwege deze irritaties overgeven of dunne ontlasting hebben. Als gevolg hiervan kan de baby veel gewicht verliezen, daarom is het noodzakelijk om vrij snel de dokter te raadplegen als hij deze symptomen vertoont. De arts zal een behandeling voorschrijven, vaak in de vorm van een crème voor oraal gebruik, die je met je vinger in de mond van je kind moet worden aangebracht.

Weet dat als de baby borstvoeding krijgt, je ook in de borst besmet kunt raken. Dit resulteert in tepelirritatie, korstjes, kloven die gepaard gaan met pijn of jeuk. Jouw arts kan ook een behandeling voorschrijven.

Tot slot, om besmetting te voorkomen, raden we je aan om spenen, flessen, fopspenen, borstkolven en alles wat in de mond van de baby kan worden gewassen in kokend water. Het is essentieel om regelmatig je handen te wassen.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby