Babyboom
Babyboom
Zwanger

Spijsverteringsproblemen op het menu

4 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Spijsverteringsproblemen op het menu

4 min
Éveil, Santé
Op welk moment van de dag je misselijk bent, kan sterk variëren. Vaak overvalt de misselijkheid je 's ochtends op een lege maag en verdwijnt ze weer na het ontbijt. Soms kan je er echter de hele dag door geplaagd worden. Ze wordt vaak geassocieerd met bepaalde voedingsmiddelen zoals melk, koffie, kaas... of zeer specifieke geuren. Wat kun je doen om ze te bestrijden?

Misselijkheid en braken

Je voelt je 's ochtends al ziek voordat je uit bed komt, je wordt misselijk van een bepaald parfum op de trein en dit onaangename gevoel achtervolgt je soms de hele dag.

Tijdens de 1ste drie maanden past je lichaam zich aan de nieuwe bewoner aan en wordt zijn stofwisseling grondig ontregeld. Je mag niet vergeten dat je 5 liter extra water meedraagt! Een toevloed aan hormonen, een hart dat sneller pompt en een lagere bloeddruk, daar moet je lichaam aan wennen. Met meestal misselijkheid en braken tot gevolg.

Op welk moment van de dag je misselijk bent, kan sterk variëren. Vaak overvalt de misselijkheid je 's ochtends op een lege maag en verdwijnt ze weer na het ontbijt. Soms kan je er echter de hele dag door geplaagd worden. Ze wordt vaak geassocieerd met bepaalde voedingsmiddelen zoals melk, koffie, kaas... of zeer specifieke geuren.

 

Wat kun je doen om ze te bestrijden?

Als je erdoor overvallen wordt als je "uit bed springt", zet je wekker dan 1/2 uur vroeger en blijf nog even liggen voordat je opstaat. Maak van de gelegenheid gebruik om je ontbijt op bed te laten brengen! Vermijd koffie en drink in plaats daarvan een groot glas water of fruitsap met een paar beschuiten. Sta langzaam op om de spijsvertering te vergemakkelijken.

Eet overdag vaker, maar kleinere hoeveelheden. Op deze manier zal je bloedsuiker op peil blijven en voorkom je flauwtes. Voedingsmiddelen die veel zink bevatten kunnen deze klachten voorkomen.

Soms volstaat het een glas bruisend water te drinken om je misselijkheid te laten afnemen.

Als je vaak last hebt van zware misselijkheid, raadpleeg dan je arts, die je medicatie zal voorschrijven. Er bestaan hier doeltreffende middeltjes voor.

Het is niet uit te sluiten dat je iedere dag opnieuw misselijk bent, maar deze misselijkheid kan aan het eind van het eerste trimester van de ene dag op de andere als bij wonder weer verdwijnen. Volhouden dus!

 

Constipatie

Dit is een typisch zwangerschapsprobleem omdat hormonale veranderingen de spijsvertering vertragen.

Enkele tips:

  • Kies voor een dieet rijk aan vers fruit, groene groenten, vezelrijke producten en gedroogd fruit (vijgen, pruimen, abrikozen).
  • Verminder je consumptie van zuivelproducten en kook met olijfolie.
  • Eet volkorenbrood, maar overdrijf niet.
  • Vergeet niet veel te drinken,  vooral water  ‘s ochtends op een nuchtere maag. Ook een kruidenthee of een glas warm water kan goed doen.
  • Beweeg en vooral wandel regelmatig. Dit is goed voor je darmtransit. Masseer tot slot regelmatig je buik met de wijzers van de klok mee.

Als, ondanks alles, de constipatie aanhoudt, vraag dan je arts om hulp. Sommige laxerende middelen mogen door zwangere vrouwen gebruikt worden.

 

Opgezette buik - Aerofagie

Je voelt je vaak zwaar of "opgeblazen" na een maaltijd.

Dit is normaal omdat je spijsvertering langzamer en moeilijker verloopt. Let echter op voor slechte voedselcombinaties (bijv. zoete gerechten na zetmeelhoudend voedsel, fruit als dessert) die fermentatie in de darmen veroorzaken. Voorkom dit opgeblazen gevoel daarom met een aangepast dieet. Absoluut te vermijden: gerechten met saus, wild, voedsel dat gemakkelijk fermenteert (kool, bloemkool, asperges...). 

Vermijd zware gerechten en geef de voorkeur aan gegrild vlees, groene groenten en niet-vette vis.

Lees meer over

Brandend maagzuur

"Dokter, ik heb het zuur!"

Maagzuur treedt meestal op na de maaltijd. Ofwel omdat je verkeerd voedsel hebt gegeten, ofwel omdat je te snel hebt gegeten.

Enkele tips:

  • Eet met korte tussenpozen kleine maaltijden en eet ten laatste twee uur voor het slapen gaan.
  • Het spreekt voor zich dat je geen gekruide, vette, zoete of zure gerechten eet, geef de voorkeur aan yoghurt en melk en drink niet tijdens de maaltijd.
  • Venkelthee is ideaal als afsluitertje na de maaltijd.

Het pijnlijke branderige gevoel in de borstkas wordt veroorzaakt door een minder goede werking van de klep die de doorgang tussen de slokdarm en de maag afsluit. Zeer zure maaginhoud kan dan in de slokdarm terechtkomen.

Het is beter om recht te blijven staan of te blijven zitten als dit gebeurt, omdat een lighouding de klacht nog verergert.

Dit verschijnsel komt vaker voor aan het einde van de zwangerschap omdat de baarmoeder steeds groter wordt en de maag samendrukt. Deze laatste heeft dan de neiging om deze kleine klep open te laten staan, wat reflux veroorzaakt.

Als deze klacht je dagelijks leven onaangenaam maakt, praat dan met je arts, die je iets kan voorschrijven.

 

Overmatige speekselafscheiding

Je hebt te veel speeksel in je mond en je kunt het niet doorslikken. Je kan hieraan helaas niets anders doen dan het speeksel discreet uit te spugen. Wees dus geduldig, want dit ongemak verdwijnt meestal in het tweede trimester.

Ontdek nu in onze shop !
Medela
Keep Cool Sleep zwangerschaps- en voedingsbeha voor de nacht zwart M
22.45
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Medela
Keep Cool Sleep zwangerschaps- en voedingsbeha voor de nacht zwart M
22.45
Kopen
89%
Naïf
Mom - Pregnancy Belly Balm
16.99
Kopen
Omum
Mon Coup de Pousse Versterkende Lotion Tegen Haaruitval
16.89
Kopen