Babyboom
Babyboom
Zwanger

Je eerste doktersbezoek

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Je eerste doktersbezoek

2 min
Éveil, Santé
Je zal eerst de datum van je laatste menstruatie moeten geven. Vanaf die datum zal in weken tijd de duur van je zwangerschap berekend worden.

Klinisch onderzoek

Tijdens dit eerste bezoek kan de arts je zwangerschap bevestigen door een gynaecologisch onderzoek.

Je zal eerst de datum van je laatste menstruatie moeten geven. Vanaf die datum zal in weken tijd de duur van je zwangerschap berekend worden. Dit is belangrijk omdat de medische en administratieve wereld in weken en niet in maanden telt. Onthoud dat je zwangerschap normaal 40 weken duurt

Naast de vaststelling van je zwangerschap wordt tijdens de eerste raadpleging een algemene check-up van je gezondheid gemaakt, die essentieel is om mogelijke risicofactoren (familiale antecedenten, lopende behandelingen, enz.) op te sporen.

Met deze kennis zal de arts in staat zijn om de nodige en passende maatregelen te nemen om je zwangerschap zo goed mogelijk te begeleiden. Hiervoor wordt je bloeddruk gemeten, die niet te hoog mag zijn. Deze controle wordt bij elk bezoek herhaald om problemen van hoge bloeddruk op te sporen.

Ook word je gewogen tijdens dit eerste bezoek. Het is van essentieel belang om je startgewicht te bepalen zodat de evolutie ervan gedurende de zwangerschap gevolgd kan worden.

 

Evaluatie van je levensstijl

Je arts zal een reeks vragen stellen zodat hij een opvolging op maat kan organiseren.

Over je beroepsleven:

Heb je een gevaarlijk beroep?

Als je gevaarlijke chemicaliën hanteert, zware fysieke arbeid verricht, lang moet  staan, werkt op een radiologieafdeling: welke maatregelen zijn hier nodig?

Over je privéleven:

  • Hoe ga je naar het werk: met de auto, de metro, de trein?
  • Als je op een appartement woont: op welke verdieping is dat en is er een lift?
  • Doe je aan sport? Op welk niveau?
  • Wat zijn je hobby's?
  • Reis je veel?

 

Een goed begeleide zwangerschap start ook met tests

Tijdens dit eerste bezoek zal je arts je een bloed- en urineonderzoek en een eerste echografie voorschrijven als hij dit zelf niet heeft gedaan.

De eerste echografie

dient om de start van de zwangerschap te bepalen, de leeftijd van de baby en de theoretische datum van de bevalling. Ook wordt uitgesloten dat het om een meerling gaat.

Het urineonderzoek

dient voor de controle van het suiker- en eiwitgehalte, zodat eventuele tekenen van mogelijke beginnende diabetes, nierziekten en urineweginfecties opgespoord worden.

Het bloedonderzoek

bepaalt je bloedgroep en resusfactor, evenals je algemene gezondheidstoestand en de goede werking van lever en nieren. Chronische of latente ziekten worden uitgesloten en aan de hand van hormoondoseringen is het mogelijk de goede werking van het embryo te controleren.

Door specifieke doseringen zal het bloedonderzoek ook aangeven in hoeverre je beschermd bent tegen bepaalde infecties zoals toxoplasmose.

Deze infectie is bijzonder gevaarlijk voor baby’s tijdens de eerste maanden van de zwangerschap als ze niet wordt behandeld, omdat ze kan leiden tot oog- en hersenschade bij de baby.

Tot slot maakt een bloedonderzoek duidelijk of een zeer nauwgezette medische opvolging vereist is als je drager bent van een bijzondere ziekte zoals diabetes, astma, herpes, hypertensie, syfilis, nierfalen, ......

Als je hiv-positief bent, praat hier dan over met je arts en neem contact op met de hulp- en informatiecentra voor AIDS.

Ontdek nu in onze shop !
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Priorin
Sterk en Gezond Haar met Biotine 60 capsules
30.41
Kopen
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen