Babyboom
Babyboom
Zwanger

Jij in maand 2 van je zwangerschap

3 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Jij in maand 2 van je zwangerschap

3 min
Éveil, Santé
Sommigen van jullie zijn al aangekomen, anderen zijn wat afgevallen.
Sowieso worden je borsten gevoeliger, want ze bereiden zich voor op de rol van hun leven: je kindje voeden.

Dit is echt een grote nieuwigheid. Een heel speciale en belangrijke periode in je leven staat op het punt officieel te beginnen.

Tweede maand van de zwangerschap: HCG, de eerste verandering

De eerste verandering komt plotseling: het uitblijven van de menstruatie (amenorroe) als gevolg van een hormoon, HCG, dat wordt geproduceerd door de trofoblast, d.w.z. het gedeelte van de blastocyste waaruit zich de placenta zal vormen.

HCG is de eerste biochemische boodschap die het embryo naar zijn moeder stuurt om haar te vragen het te verwelkomen. Het zal de productie van progesteron, het zwangerschapshormoon, door de eierstokken hoog houden, zodat de menstruatiecyclus niet kan verschuiven en de eicel zijn voeding in de baarmoeder kan vinden. HCG, en met name het gedeelte daarvan, is het hormoon waarnaar in serum en urine wordt gezocht bij conventionele zwangerschapstests, en dat ook kan worden gebruikt om de voortgang van een hoog-risico-zwangerschap of een dreigende miskraam in de eerste weken te controleren.

Tweede maand van de zwangerschap: de tweede verandering

Het tweede signaal wordt waargenomen in de borsten: de tepels worden steviger, strakker, soms zelfs pijnlijk, de tepelhofjes worden intenser gekleurd. Wees niet verbaasd als uw tepels een paar druppels melk produceren: het lactatiehormoon prolactine is al aan het werk voor uw baby!

De zekerheid dat u zwanger bent, ontketent een complexe reeks emotionele reacties die soms tegenstrijdig zijn, vooral in de eerste maanden: enerzijds is er de voldoening om een mooie droom in vervulling te zien gaan, anderzijds de economische onzekerheid, de angst voor de komende maanden en voor de geboorte, en de nieuwe evenwichten die met uw partner moeten worden gevonden. Als wij aan dit alles de biologische effecten van de zogenaamde "hormonale storm" toevoegen, kunnen wij begrijpen waarom de psychofysische omstandigheden van sommige zwangere vrouwen delicaat kunnen zijn.

Tweede maand van de zwangerschap: misselijkheid

Meteen krijg je ook te maken met een aantal "kwaaltjes" die met deze zwangerschap gepaard gaan: misselijkheid, stemmingswisselingen (tot ‘plezier’ van je omgeving), krampen, vermoeidheid, buikpijn (je baarmoeder is het niet gewend om zo veel te groeien).

De typische misselijkheid treedt op, zelfs op een nuchtere maag of bij het eten van voedsel dat al eerder is genuttigd; braken, bevorderd door de vertraging van de maaglediging en de relatieve incontinentie van de cardia; sialorrhoea, overvloedig en moeizaam speekselen; daling van de bloeddruk, soms gepaard gaand met flauwvallen; lichte buikpijn. Dit zijn allemaal "neurovegetatieve" verschijnselen, vaak met een psychische basis, die spontaan moeten verdwijnen in de vierde maand van de zwangerschap, maar die het verloop van de zwangerschap niet ernstig kunnen beïnvloeden.

Enkele nuttige suggesties voor de tweede maand van de zwangerschap:

  • Verdeel uw dagelijkse voeding in vele kleine maaltijden.
  • Drink niet aan tafel, maar drink veel vruchtensap en kruidenthee buiten de maaltijd.
  • Beperk de consumptie van thee en/of koffie tot een minimum, schrap alcohol, frisdranken en sigaretten.
  • Ga niet onmiddellijk na het eten naar bed.
  • Neem vitamine B6 en B12 op in uw voeding.

Meteen krijg je ook te maken met een aantal "kwaaltjes" die met deze zwangerschap gepaard gaan: misselijkheid, stemmingswisselingen (tot ‘plezier’ van je omgeving), krampen, vermoeidheid, buikpijn (je baarmoeder is het niet gewend om zo veel te groeien).

Een heleboel veranderingen dus. Zorg voor een warme en veilige omgeving voor je kleintje. Vermijd zware lasten en als je eraan denkt de babykamer te behangen: het is nu absoluut niet het goede moment hiervoor!

Hetzelfde geldt voor sportbeoefening: sporten die te ‘agressief’ zijn, zoals karate of rugby, kun je beter tijdelijk ‘on hold’ zetten.

Je mag echter wel veel water drinken, daar dit bijdraagt tot een goede aanmaak van het vruchtwater.

Dit is zeer belangrijk voor de baby. Houd daarom een fles water bij de hand en zorg ervoor dat je tussen de 1,5 en 2 liter per dag drinkt.

Je baby in maand 2 van je zwangerschap

Tegen het einde van de tweede maand worden het lichaam en de organen van je baby gevormd.

Maag, urinewegen, darm, ademhalingswegen, lever, hart enz. worden zichtbaar. Er vormen zich spieren en ook de botvorming start…. om voltooid te zijn op de leeftijd van 25 jaar! Het hoofd is gegroeid en toont grote ogen, kleine openingen voor de oren en de contouren van de lippen.

Dankzij de 1ste echografie kun je dit wonder zelf aanschouwen. Pure magie!

Zijn ontwikkeling

Je baby is 3 cm groot en weegt 10 gram.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen