Babyboom
Babyboom
Zwanger

Technieken voor zwangerschapsmonitoring

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Technieken voor zwangerschapsmonitoring

2 min
Éveil, Santé
Iedere aanstaande moeder heeft deze zelfde bezorgdheid: is mijn baby gezond? Om dit te weten te komen bestaan er echografieën, vruchtwaterpuncties en andere geavanceerde onderzoeken om het syndroom van Down, andere hormonale afwijkingen, misvorming of overdraagbare aangeboren ziekten op te sporen.

Iedere aanstaande moeder heeft deze zelfde bezorgdheid: is mijn baby gezond?

Om dit te weten te komen bestaan er echografieën, vruchtwaterpuncties en andere geavanceerde onderzoeken om het syndroom van Down, andere hormonale afwijkingen, misvorming of overdraagbare aangeboren ziekten op te sporen.

 

Vruchtwaterpunctie

Deze wordt uitgevoerd als:

  • je ouder bent dan 35 jaar,
  • er al gevallen binnen je familie zijn,
  • je tripeltest na 3 maanden zwangerschap positief is.

Hierbij onderzoekt men de cellen van de baby. Met een naald wordt een kleine hoeveelheid van het vruchtwater rond de baby afgenomen. Dit gebeurt in een gespecialiseerde dienst met behulp van een echografie. Normaal is deze procedure pijnloos.

Echografie en doppleronderzoek

Op het gebied van echografie is nu bijna alles mogelijk, van de klassieke waarneming tijdens prenatale raadplegingen tot geavanceerd onderzoek in een gespecialiseerd centrum om mogelijke problemen op te sporen.

Naast de echografie is er nu ook het doppleronderzoek, dat de snelheid van het bloed in de bloedvaten van de baby en van de placenta meet. Dit ultrasoon onderzoek is vooral nuttig voor het opsporen en opvolgen van vasculaire aandoeningen en het risico van zuurstoftekort bij de baby (foetale nood). Het wordt uitgevoerd in het laatste trimester van de zwangerschap.

Ontdek nu in onze shop !
Fizimed
Sonde Emy
199.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Fizimed
Sonde Emy
199.00
Kopen
Lansinoh
Wegwerpbare borstkompressen
11.91
Kopen
Vintense
Mousserende Fines Bulles witte wijn
5.79
Kopen