Hoesten moet daarom worden beschouwd als een natuurlijke en gezonde reflex. Als uw kind hoest, moet u toch een arts raadplegen zodat hij het probleem kan identificeren en behandelen.
De arts gaat eerst op zoek naar de oorsprong. Hij zal een aantal vragen stellen: begindatum, tijdstippen, eigenschap (droog of vettig) ... Hij zal ook vragen of de hoest gepaard gaat met andere symptomen: koorts, loopneus, slijm, ademhalingsproblemen, enz.
Een droge hoest is een korte, kwieke, soms pijnlijke hoest. Het brengt geen afscheiding terug en kan een pleurale effusie, een virale pneumopathie (bronchiolitis, mazelen, ...), een allergische tracheïtis, een astma, een kinkhoest zijn.
-Reinig de neus met zout of geurloos zeewater.
-Geef hoestsiroop die door de arts aan u is voorgeschreven.
-Let op de koorts van uw kind.
-Bevochtig de lucht in de kinderkamer.
-Vraag uw apotheker om advies over homeopathische middelen.
Een vette hoest is een productieve hoest die sputum terugbrengt. De afscheidingen stagneren in de luchtwegen en de hoest is dan een verdedigingsreflex om ze te verdrijven. Vaak spuugt het kind zijn afscheidingen niet uit, maar slikt het ze door. De vette hoest is vaak te wijten aan een banale virale verkoudheid.
Daarom is het logisch dat het vooral 's nachts te horen is: wanneer uw kind liggend slaapt, stagneren de afscheidingen in de luchtwegen en het hoesten is dan een afweerreflex om ze te verdrijven. Als er geen verkoudheid is, kan deze hoest worden veroorzaakt door virale bronchitis.
-Eerst reinig je de neus grondig en geef dan een vloeibaarmakend medicijn om de viscositeit van bronchiale afscheidingen te verminderen.
-Geef overdag geen hoestonderdrukker, omdat een vette hoest helpt bij het elimineren van afscheidingen.
-Houd de temperatuur van uw kind in de gaten.
-Ademhalingsfysiotherapie is ongeëvenaard in heel productieve hoest: versnelling van de uitademingsstroom, trillingen en triggering van reflexhoest.
-Vraag uw apotheker om advies over homeopathische middelen.
Dus als uw kind (tussen 2 en 6 jaar) weken of maanden, dag en nacht of alleen 's nachts, hoest, is het een chronische hoest en moet u naar een kinderarts gaan. Deze hoest duidt in de eerste plaats op schade aan de bovenste luchtwegen waar infectieuze en allergische verschijnselen met elkaar verweven zijn. Verschillende verzwarende of uitlokkende factoren zijn eraan gekoppeld, zoals een stedelijke omgeving, het gemeenschapsleven, het vochtige en koude klimaat, het type verwarming, gezinsroken of zelfs ijzertekort.
Bovendien zal de kinderarts de andere oorzaken van chronische hoest moeten elimineren: cystische fibrose, verwijding van de bronchiën, immunoglobulinedeficiëntie, gastro-oesofageale reflux, inademing van vreemd lichaam, ...
Verschillende behandelingen kunnen worden geprobeerd. Bijvoorbeeld nasofaryngeale desinfectie (bij hoesten + loopneus), NKO-behandeling (bij sinusinfectie), verwijdering van adenoïden, langdurige antihistaminica, basisbehandeling in homeopathie en sporenelementen, desensibilisatie door een allergoloog, neusvaccins, gammaglobulinen, fysiotherapie, enz.