Je voelt wat, maar weet het nog niet zeker! Pas als je regels wegblijven, weet je meer... Kan je het dan echt niet vroeger weten?
Dit zijn de zwangerschapsverschijnselen die je al iets kunnen vertellen!
Je borsten zijn, al snel na het moment van conceptie, gespannen en opgezwollen. Het kan zijn dat je dit als pijnlijk ervaart. Je kunt de spanning in je borsten echter niet weghalen, het is een typische zwangerschapskwaal. Ook je tepels worden gevoeliger en het tepelhof verkleurt. Het kan ook zijn dat je de aderen in het tepelhof beter ziet lopen en dat de kleine bobbeltjes die voorkomen rond de tepels groter worden en dat er meer komen, gemiddeld 4-28 per tepel. Dit blijft meestal zo tot na de bevalling.
Omdat de borsten zelf geen spieren hebben om voor steun te zorgen als ze zwaarder worden, is het raadzaam een stevige (sport)beha te kopen, een maat groter dan je gewend bent. Er zijn ook meegroeibeha's te koop, die speciaal bedoeld zijn voor de zwangerschap. Deze geven je borsten de nodige steun, het voelt ook prettiger aan en zo blijven je borsten mooi.
Je kan je in de eerste weken van je zwangerschap doodmoe en futloos voelen. Je hebt goed geslapen, niets inspannends gedaan, maar opeens, bv. na het middageten, wordt je moe. Niet gewoon moe, écht moe. Je kan je met moeite wakker houden. Als je gaat werken, is het enige waarin je zin hebt als je thuis komt: slapen, slapen en nog eens slapen.
Als je zwanger bent, gaat je lichaam door belangrijke metabolische veranderingen. In een snel tempo ontwikkelt zich een kindje en dat vergt veel van je lichaam. Je lichaam heeft nu al haar energie nodig voor je kind in wording. Er gebeurt nu meer dan in de rest van je zwangerschap. Alle organen worden aangelegd, het embryo groeit supersnel et je hele hormoonhuishouding wordt aangepast. Logisch dus dat je je moe en slap voelt.
Geef toe aan deze vermoeidheid want het is niet voor niets dat je je moe voelt. Als je lichaam het aangeeft, moet je echt even rust nemen. Je kan een middagdutje doen en 's avonds vroeg gaan slapen. Indien je tijdens de week veel moet werken, probeer dan meer te slapen tijdens het weekend.
Dit is waarschijnlijk het bekendste zwangerschapkwaaltje. Je merkt dit vaak al een week voor je over tijd bent. Je staat 's morgens op en binnen een mum van tijd ben je misselijk. Sommige vrouwen hebben daarbij ook last van zuurbranden en moeten overgeven. Het woord ‘ochtendmisselijkheid' is misleidend omdat het op ieder moment van de dag kan voorkomen en de hele dag kan duren. Gelukkig is dit in de meeste gevallen een tijdelijke kwaal die zich beperkt tot het eerste trimester van de zwangerschap.
Het zwangerschapshormoon HCG (Human Chorion Gonadotrofine) is verantwoordelijk voor de misselijkheid. Dit hormoon wordt aangemaakt zodra je zwanger bent om de zwangerschap in stand te houden. Na ongeveer 12 weken zwangerschap neemt het hormoon progesteron de werking van het hormoon HCG over. Dan verdwijnt de misselijkheid in de meeste gevallen.
Je kan misselijkheid niet helemaal voorkomen maar wel verminderen. Eet iets kleins zoals een beschuit voor je opstaat. Het is dus belangrijk dat je het de avond ervoor al klaarlegt op je nachtkastje. Je kan natuurlijk ook aan de aanstaande papa vragen om je ontbijt op bed te brengen. Zorg dat je maag nooit helemaal leeg is en eet meerdere kleinere maaltijden per dag in plaats van drie grote maaltijden.
Als je 1 à 2 weken over tijd bent, kan het zijn dat je vaker moet plassen. Waarom? Dit komt gedeeltelijk door de veranderingen van hormonen en door het feit dat de groter wordende baarmoeder druk uitoefent op de blaas.
Het kan voorkomen dat je geen zin hebt om te eten en bijna niks naar binnen krijgt. Wat doen? Als je geen eten naar binnen krijgt maar je je toch flauw voelt, neem dan wat bouillon. Daar kikker je meestal wel wat van op.
Misschien heb je net meer eetlust en krijg je ontzettende trek in dingen die je vroeger niet lustte. Dingen die je vroeger wel lustte, staan je plots enorm tegen. Deze verandering in smaakpatroon komt bij veel zwangere vrouwen voor.
Waarschijnlijk is dit zwangerschapskenmerk te wijten aan een verandering van het speeksel. Het speeksel is namelijk een afspiegeling van de hormoonhuishouding. De gekke voorkeuren die je soms kan hebben, zijn moeilijk te verklaren. Er wordt wel eens gezegd dat het lichaam bepaalde tekorten aanvoelt en deze vertaalt in een enorme drang naar welbepaalde dingen.
Niet alleen eten maar ook sterke geuren kunnen je misselijk maken, zoals die van gekruid eten, parfum, douchegel, ... Wat doen? Probeer de geuren waar je gevoelig aan bent te vermijden. Ga desnoods even naar buiten om wat frisse lucht te happen. Dit is misschien het geschikte moment om nieuwe, makkelijke recepten te zoeken of om van parfum te veranderen.
Je bent overgevoelig, prikkelbaar, je voelt je beroerd of je hebt soms last van huilbuien. Wat doen? Schaam je zeker niet voor deze gevoelens. Als je de tranen voelt opkomen, heeft het geen zin ze tegen te houden. Een huilbui kan ontspannend werken.
Je kan vroeg in de zwangerschap last krijgen van je darmen en van verstopping. De extra hormonen die vrijkomen, zorgen ervoor dat de ingewanden ontspannen waardoor ze minder efficiënt werken.
Het is meestal een combinatie van deze ‘ongemakken' die je het gevoel geven dat je in verwachting bent. Sommige ongemakken kunnen wat verzacht worden maar voor de meeste kwaaltjes geldt ‘wachten tot het vanzelf over gaat'. En dat is meestal aan het einde van de 3de maand. Deze zwangerschapssymptomen hebben geen invloed op de ontwikkeling van je baby.
Bedenk dat alle vrouwen verschillend zijn en dat je waarschijnlijk niet alle (of misschien geen) van bovenstaande voortekenen van zwangerschap zal opmerken.
Als je er wel last van hebt, ben je zeker niet de enige. Onderzoek heeft aangetoond dat 60 tot 80% van de zwangere vrouwen symptomen van misselijkheid ervaren. De zwangerschapskwaaltjes tonen aan dat je lichaam de juiste hormonen produceert om een gezonde zwangerschap in stand te houden. De hormonen die door het gele lichaam en door de trofoblast (de cellaag rond het embryo) aangemaakt worden, zijn hier de boosdoeners. De stoffen zijn echter onontbeerlijk voor je zwangerschap.