Babyboom
Babyboom
Baby

Wat te doen aan de constipatie van de baby?

3 min
Gezondheid van de baby
Baby

Wat te doen aan de constipatie van de baby?

3 min
Éveil, Santé

Hoe weet je of je baby last heeft van constipatie?

Het eerste wat u moet doen om vast te stellen of uw baby verstopt is, is de frequentie van zijn ontlasting controleren. In de eerste levensmaand hebben baby's meestal dagelijks ontlasting. Naarmate de tijd verstrijkt, neemt de frequentie af. Er is geen 'normaal' patroon voor alle baby's, sommige hebben een week geen ontlasting zonder dat er sprake is van constipatie. Als je baby weigert te eten, dan kan het constipatie zijn.

Als uw baby last heeft van constipatie, kunt u ook lichamelijke symptomen opmerken:

- De buik van de baby is hard en pijnlijk

- Harde ontlasting die moeilijk gaat

- Zijn rug kromt zich tijdens de stoelgang.

- Knijpen van de billen

- Ontlasting bevat bloed

Aan het gedrag van uw baby kunt u ook zien of hij last heeft van constipatie. Als hij grimassen trekt van de pijn, huilt of weigert te eten, kan hij verstopt zijn.

Aan het gedrag van uw baby kunt u ook zien of hij last heeft van constipatie. Als hij grimassen trekt van de pijn, huilt of weigert te eten, kan hij verstopt zijn.

Hoe kan ik de baby ontlasten?

Als uw baby symptomen van constipatie lijkt te hebben, is het uiteraard raadzaam naar de kinderarts te gaan om hem een geschikte behandeling te geven. Maar een paar simpele gebaren kunnen hem helpen te ontlasten.

Ten eerste, zorg ervoor dat je baby genoeg water drinkt. U kunt uw baby tussen de 60 en 120 ml water per dag geven, naast zijn gebruikelijke maaltijden. Het water dat je gebruikt om zijn flessen te maken zal dat ook doen. Geef uw baby niet te veel water, want dat kan schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Dit geldt echter alleen voor baby's ouder dan een maand, onder deze leeftijd mag u uw baby geen water geven.

Als je baby al is overgeschakeld op vast voedsel, zijn er een paar voedingsmiddelen die haar helpen beter te verteren en haar zich beter te laten voelen. Geef hem vezelrijk voedsel, zoals erwten, broccoli, bonen of gepureerde spruitjes. Wat fruit betreft, worden peren, pruimen en perziken aanbevolen. Tot slot: kies liever gerstgranen dan rijst.

Lichamelijke oefeningen kunnen de baby ook helpen om een stoelgang te krijgen. Leg uw baby op zijn rug en beweeg zijn beentjes alsof u een trappende beweging nabootst. Dit stimuleert de darmen en kan het makkelijker maken voor de baby om daarna een ontlasting te laten vallen. Probeer tijdens de oefening tegen uw baby te praten om hem af te leiden van het ongemak van de beweging. Een andere tip is om je baby ongeveer 20 minuten op de grond of op schoot te leggen, dit kan de gasvorming en ontlasting stimuleren. Het wordt ook aanbevolen om het buikje van uw baby met de klok mee te masseren. Een iets radicalere oplossing ten slotte is de baby tot aan de borst in een badje met warm water te leggen. De warmte van het water zal hem ontspannen en het hem makkelijker maken zich te ontlasten.

Hoe kan constipatie bij baby's worden voorkomen?

Behalve in gevallen waar het verband houdt met een ernstigere ziekte, wordt constipatie vaak veroorzaakt door een verstoring in de voeding van de baby of een vorm van emotioneel leed. Sommige voorzorgsmaatregelen kunnen u helpen constipatie bij uw baby te voorkomen.

Zorg ervoor dat uw baby genoeg water binnenkrijgt en dat hij vezelrijke voeding krijgt. Overdrijf niet met risicovoedsel, dat zijn 

- Yoghurt en kaas

- Appelmoes

- Bananen

- Rijstgranen

- Witte rijst, wit brood en witte pasta

Ten slotte, wees voorzichtig met elke introductie van voedsel, want elke verandering in dieet kan de spijsvertering van uw baby verstoren. Houd zijn ontlasting goed in de gaten als je zijn dieet verandert.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
75%
Bambix
Groeimelk met koekjes 1-3 jaar
14.10
Kopen
84%
Bambix
Berenkoekjes met honing 6x2 stuks 150g
2.14
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby