Geen Pasen, zonder kleurig versierde paaseieren! Nog een middagje te vullen voor het Pasen is? Ga dan gezellig samen aan de slag, want de mooiste paaseieren decoreren jullie zelf!
Paaseieren versieren kan op 101 manieren. Je kunt hardgekookte of uitgeblazen eieren beschilderen. Of eieren koken tot ze een mooi kleurtje hebben. In de hobbyspeciaalzaak vind je dan weer een heel assortiment plastic, piepschuimen en kartonnen eieren en decoratiespulletjes in de mooiste paaskleuren.
Wij hebben voor jullie, ‘eierkunstenaars' in spe, enkele praktische tips op een rijtje gezet. Veel plezier ermee!
Hoe kook je eieren?
- Leg de eieren in koud water en breng het aan de kook. Zodra het water kookt, haal je de pan van het vuur en laat je de eieren 15 tot 20 minuten in het hete water liggen.
- Laat de eieren schrikken in koud water, zo kan je ze beter pellen als je van plan bent ze nog op te eten. Bewaar ze dan ook zeker in de koelkast. Hardgekookte eieren die niet in de koelkast bewaard werden of met acrylverf beschilderd werden, niet meer opeten!
- Weet je niet zeker of je eieren nog vers zijn, dan kan je ze in een glas water leggen. Blijven ze op de bodem liggen, dan zijn ze vers. Drijven ze ergens midden in het water, dan zijn de eieren nog wel goed, maar niet echt vers. Drijven de eieren op het water, gooi ze dan weg!
Hoe blaas je eieren uit?
Prik met een grote, scherpe naald een gaatje in de boven- en onderkant van een ei. Zorg ervoor dat je ook het binnenste velletje goed doorprikt. Steek vervolgens de naald voorzichtig in het ei en draai ze rond om zo het eigeel te breken. Houd het ei boven een kommetje en blaas door een van de gaatjes de inhoud naar buiten. Spoel het ei goed na met water en laat het drogen. Van de rauwe eitjes kan je later nog een lekker roereitje maken.
Hoe verf je eieren?
- Je kunt eieren kleuren door ze in gekleurd water te koken of reeds gekookte of uitgeblazen eieren een tijdje in gekleurd water te laten liggen. Het water kleur je met speciale eierverf of kleurstoffen voor voedingsmiddelen. Maar je kunt ook verf uit de natuur gebruiken. Een gezonde en goedkope oplossing!
- Natuurlijke kleurstoffen en het resultaat dat je mag verwachten:
- * wortel, citroen- of limoenschillen > licht geel
- * kurkumapoeder of saffraan > geel
- * uienschillen of een paar koffielepels chilipoeder > oranje
- * bevroren frambozen > roze
- * verse bieten of veenbessen > rood
- * spinazieblaadjes > (licht) groen
- * schillen van de golden delicious appel > goudgroen
- * bladeren van een rode kool > blauw
- * bosbessen uit blik > grijsblauw
- * sterke koffie of koffiedrab > bruinbeige
- Leg de eieren naast elkaar op de bodem van de pan. Stapel ze niet op elkaar. Doe er water bij tot ze volledig onder water liggen. Voeg vervolgens de natuurlijke kleurstof toe. Hoe meer eieren je tegelijk kookt, hoe meer kleurstof je nodig hebt.
- Voeg tot slot een eetlepel azijn toe. Dat versterkt de kleur en zorgt ervoor dat de kleur beter op de eieren hecht.
- Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de eieren een kwartiertje zachtjes koken. Laat je ze langer koken dan worden ze taai.
- Laat de eieren afkoelen. Als de eieren nog niet voldoende gekleurd zijn, kan je ze een nachtje in het gekleurde water in de koelkast laten staan. Hoe langer in het gekleurde water, hoe dieper de kleur.