Je ziet ze steeds weer staan bij kersverse ouders; de wipstoel. Je hebt er met ingebouwde muziek en wiegbewegingen, je hebt design wipstoelen en wipstoelen die al 50 jaar onveranderd lijken. Wat moet je kiezen?
Is een wipstoel echt nodig?
We vragen het even na bij de moeders op onze redactie. En elke moeder antwoordt dat haar wipstoel een van de beste aankopen was in de baby-uitzet. Een volmondige "ja"; een wipstoel hoort op de geboortelijst!
Wanneer wordt de wipstoel gebruikt?
Het is dan ook belangrijk dat je wipstoel een zachte rugleuning heeft, zodat je kindje al na enkele weken in de wipstoel kan liggen. Ook is het handig als je wipstoel niet te groot en licht is; zo kan je het gemakkelijk van de ene kamer naar de andere kamer dragen.
Een wipstoel met automatisch wiegende bewegingen ontwikkelt de motoriek van je kindje niet; je kindje komt niet tot het besef dat het gewiegd wordt als het met de beentjes stampt.
- Heel wat moeders gaven in een wipstoel hun kind de eerste brei. Het is dan ook interessant als je wipstoel verschillende posities kan aannemen (slapen, zitten...)
Welke wipstoel kiezen?
Automatische wipstoelen worden door heel wat kinesitherapeuten en kinderartsen afgeraden. De traditionele BabyBjörn wipstoel blijkt daarentegen hoog te scoren op alle vlakken. Ook de trendy NUNA Leaf wipstoel scoort goed. Goedkoper zijn de wipstoelen van KEES die net als de twee bovenstaande al vroeg gebruikt kunnen worden, de motorische vaardigheden ontwikkelen en compact zijn. Deze wipstoel kan echter niet zo lang gebruikt worden als de twee bovenstaande wipstoelen.