Babyboom
Baby

De eerste tandjes

Baby

De eerste tandjes

Doorgaans verschijnen de 1ste onderste snijtanden rond de leeftijd van 6-10 maanden. Korte tijd later volgen ook de bovenste snijtanden.

Een grote gebeurtenis in het leven van je schat. Met een bezorgde mama die zich afvraagt hoe ze de pijn kan verzachten die gepaard gaat met het doorkomen van de eerste tandjes. Dit is inderdaad een wat moeilijke tijd voor iedereen. 

De melktanden zullen een voor een doorbreken, tot de leeftijd van 2-3 jaar; het melkgebit is dan volledig en bestaat uit 20 tanden.

 

Hoe weet je dat je schat tandjes maakt?

Bij sommige kinderen verloopt dit pijnloos, maar voor de meeste van hen is dit geen aangename periode. Overmatige speekselvorming, zwelling van het tandvlees, zin om te bijten, rode wangetjes, weinig eetlust, luieruitslag, diarree en voortdurend zeuren. Dit zijn allemaal symptomen die je duidelijk maken dat de eerste melktanden doorkomen.

 

Hoe breng je hem tot rust?

Buiten een knuffel van mama bestaan er nog een paar andere trucjes die je kind helpen deze moeilijke periode door te komen. 

Om de pijn van het ontstoken tandvlees te verzachten, kan je het een zacht plastic speeltje of bijtring geven. Door hierop te bijten zal de zere plek minder voelbaar zijn. Een kleine tip: plaats eerst het speeltje/de bijtring op een koele plaats (wel niet invriezen); de koude werkt licht verdovend. Volgens hetzelfde principe werkt een doek die je met koud water nat maakt en waarmee je de pijnlijke plek masseert.

Ook bestaan er tandsiropen of speciale gels die zachtjes op het tandvlees gemasseerd kunnen worden.

Als je kind dan nog veel pijn heeft, kun je het eventueel een pijnstiller geven, steeds na raadpleging van je arts.

 

Start vanaf nu het tanden poetsen?

Ja, zodra de eerste tanden verschijnen, moet je dit twee keer per dag doen. Een gewoonte die je je kind zo snel mogelijk moet aanleren zodat het ook later gezonde tanden heeft. 

Kies voor een zachte tandenborstel en een fluoridetandpasta die geschikt is voor zijn leeftijd. De tandpasta verstevigt het tandglazuur en voorkomt zo de vorming van gaatjes.