Babyboom
Babyboom
Baby

De eerste tandjes

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

De eerste tandjes

2 min
Éveil, Santé
Een grote gebeurtenis in het leven van je schat. Met een bezorgde mama die zich afvraagt hoe ze de pijn kan verzachten die gepaard gaat met het doorkomen van de eerste tandjes. Dit is inderdaad een wat moeilijke tijd voor iedereen. Na 6 tot 7 maanden verschijnen bij heel wat baby's de eerste tandjes, ook 'melktandjes' genoemd. Vaak zijn dit de onderste snijtanden, gevolgd door de bovenste snijtanden. De melktanden zullen een voor een doorbreken, tot de leeftijd van 2-3 jaar; het melkgebit is dan volledig en bestaat uit 20 tanden.

Hoe merk je dat je kindje een tandje gaat krijgen?

Er zijn een aantal mogelijke signalen:

  • Je baby heeft een wat plattere stoelgang, waardoor hij misschien ook meer dan gebruikelijk last heeft van luieruitslag.
  • Je babyis zeurderig en huilt meer.
  • Het bovenliggend tandvlees kan wat opzwellen, glazig/doorschijnen worden en pijnlijk zijn.
  • Misschien heeft hij ook een lichte temperatuursstijging (max. 38°C). Bij hogere temperatuur kan er een onderliggende infectie zijn, en laat je je baby beter onderzoeken door je arts.
  • Verhoogde speekselproductie is trouwens niet meteen een aankondiging van de eerste tandjes. En steekt je baby zijn handjes meer in zijn mond, is dat ook eerder een stap in zijn ontwikkeling dan een signaal dat er een tandje doorkomt.

 

Hoe breng je hem tot rust?

Buiten een knuffel van mama bestaan er nog een paar andere trucjes die je kind helpen deze moeilijke periode door te komen. 

Om de pijn van het ontstoken tandvlees te verzachten, kan je het een zacht plastic speeltje of bijtring geven. Door hierop te bijten zal de zere plek minder voelbaar zijn. Een kleine tip: plaats eerst het speeltje/de bijtring op een koele plaats (wel niet invriezen); de koude werkt licht verdovend. Volgens hetzelfde principe werkt een doek die je met koud water nat maakt en waarmee je de pijnlijke plek masseert.

Ook bestaan er tandsiropen of speciale gels die zachtjes op het tandvlees gemasseerd kunnen worden.

Als je kind dan nog veel pijn heeft, kun je het eventueel een pijnstiller geven, steeds na raadpleging van je arts.

Wanneer breken de melktandjes normaal gezien door?

Het melkgebit zal in totaal 20 tandjes tellen, waarvan het merendeel de eerste 24 maanden doorbreekt.

De verkalking van de tandjes begint al in de baarmoeder. Uitzonderlijk worden baby's met tandjes geboren: natale tanden. Meestal gaat het dan om twee snijtanden in het midden van de onderkaak. Het kan gaan om twee extra tanden, maar vaak zijn het al de definitieve melktanden. Wanneer ze onvoldoende verankerd zijn in het bot van de onderkaak, kunnen ze loskomen. De baby zou ze dan kunnen inademen, wat gevaarlijk is. De tandarts beslist per individuele baby of extractie van de tanden aangewezen is.

Bij een normale tanddoorbraak verschijnen de eerste melktanden gemiddeld rond de leeftijd van 6.5 maanden. Bij vroege vogels kan dit al rond 3-4 maanden. Welke tanden wanneer doorbreken, varieert van kind tot kind, maar meestal verschijnen er eerst twee snijtanden in het midden van de onderkaak, daarna in het midden van de bovenkaak, en vervolgens breken de snijtanden langs beide zijden van deze snijtanden door.

Wanneer je baby op de leeftijd van 13 maanden nog geen enkele tand heeft, is er sprake van vertraagde tanddoorbraak. Hoewel we hier vaak geen oorzaak voor vinden, kan je het beste een arts raadplegen om een onderliggend probleem uit te sluiten. Zo kan een slecht functionerende schildklier of bijschildklier bijvoorbeeld aan de basis liggen. 

 

Door Prof. dr. Christine Vanhole - Neonatoloog

Ontdek nu in onze shop !
Doomoo
Buddy Classic Light Grey
57.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Doomoo
Buddy Classic Light Grey
57.00
Kopen
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Mamabaas
Het Echoboek
7.98
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby