Babyboom
Babyboom
Zwanger

Welke kinderopvang kies ik?

2 min
Organisatie/Administratie
Zwanger

Welke kinderopvang kies ik?

2 min
Éveil, Santé
<p>Welke kinderopvang kies ik? Wil ik een opvang in gezinsverband, bij een onthaalmoeder? Of wil ik liever een opvang in groepsverband, in een crêche?;

Welke kinderopvang kies ik?

Als je opnieuw aan het werk gaat en je niet op je ouders of schoonouders rekenen kan of wil, moet je een antwoord vinden op de vraag: welke kinderopvang kies ik? Wil ik een opvang in gezinsverband, bij een onthaalmoeder? Of wil ik liever een opvang in groepsverband, in een crêche?

De kinderverzorgster of onthaalmoeder helpt jouw kind in de volgende jaren mee opvoeden. Het is dan ook belangrijk dat jullie op eenzelfde golflengte zitten. Maak een afspraak en bezoek de verschillende opvangmogelijkheden in jouw buurt tijdens de opvang.

Kinderopvang bij een onthaalmoeder

Veel ouders kiezen voor een onthaalouder. Dat is dan een onthaalouder aangesloten bij een erkende dienst voor opvanggezinnen of een zelfstandige onthaalouder. De opvang gebeurt hier in een huiselijke sfeer. Je kind heeft contacten met een beperkt aantal andere kinderen, soms zijn er zelfs geen andere kinderen.

Een onthaalouder kan soms flexibeler zijn; zij kunnen extra vroeg of laat of in het weekend voor opvang zorgen. Daarnaast kan een onthaalmoeder je kind opvangen wanneer het ziek is als ze geen andere kinderen in huis heeft. Sommige onthaalouders vangen ook kinderen op die al naar school gaan.

Naar de crêche

Andere ouders opteren voor opvang in groepsverband (een mini-crêche, een zelfstandig of een erkend dagverblijf, een erkend initiatief voor buitenschoolse opvang). De kinderen worden in leefgroepen opgevangen. Er is ritme van eten, drinken, vrij spel, slapen en georganiseerde activiteiten. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de individuele behoeften van je kind.

Een leefgroep werkt ook zoveel mogelijk met vaste begeleiders. Kenmerkend voor groepsopvang is dat de openingsuren vastliggen. Toch zijn er steeds meer voorzieningen die vroeg of laat open zijn en soms zelfs in het weekend of 's nachts opvangmogelijkheden bieden. Ga daarom na of de openingsuren aansluiten bij wat jij nodig hebt.

Op de website van Kind & Gezin vind je een lijst met opvangcentra die regelmatig gecontroleerd worden en waar geschoold personeel voor je kind zorgt.

Bereid je kindje voor op het verblijf bij een onthaalmoeder of in de kinderopvang.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen