Babyboom
Babyboom
Zwanger

Glaasje op omdat je niet wist dat je zwanger was?

2 min
Voeding
Zwanger

Glaasje op omdat je niet wist dat je zwanger was?

2 min
Éveil, Santé
<p>Tenminste, als je met mate drinkt! Zwangere vrouwen mogen elke dag een klein glas wijn drinken, want uit recent onderzoek is gebleken dat dit je baby niet schaadt.

Aanstaande mama’s die van een glaasje wijn houden, mogen er dagelijks eentje drinken. Althans, dat beweren Deense onderzoekers.

Wijn in je zwangerschap

Een glas wijn per dag heeft geen negatief effect heeft op de ontwikkeling van je baby, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen.

De onderzoekers observeerden 1.628 vrouwen en hun kinderen vanaf de zwangerschap tot vijf jaar na de geboorte. Daaruit besloten ze dat vrouwen die wekelijks acht kleine hoeveelheden alcohol dronken, geen schade berokkenen aan hun baby. Kinderen van moeders die deze grens overschrijden hebben wel meer kans om aandachtsproblemen te ontwikkelen.

Twee jaar geleden bleek ook al uit Brits onderzoek dat kinderen van vrouwen die wekelijks tot twee glazen consumeren minder kans hebben om op vijfjarige leeftijd gedragsproblemen te vertonen in vergelijking met kinderen van mama's die geen druppel alcohol aanraakten tijdens de zwangerschap.

Meer dan 8 glazen per week is overdreven

Overmatig alcoholgebruik tijdens je zwangerschap kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, gedragsstoornissen, misvormingen en een laag IQ bij je baby. Kinderen van moeders die negen of meer glazen wijn per week dronken, kregen later met aandachtsproblemen te maken.

Heel wat Belgische dokters zijn sceptisch over de onderzoeksresultaten. De algemene regel zegt dat je alcohol beter vermijdt in het eerste trimester. Daarna mag je een of twee keer per week een glas drinken.

Heb je een glaasje gedronken omdat je niet wist dat je zwanger was?

Heel wat vrouwen verschrikken als ze zwanger blijken te zijn en vragen hun gynaecoloog of het erg is dat ze de eerste weken nog een glaasje gedronken hebben. De Deense professor Ulrik Schiøler Kesmodel, die het onderzoek in Kopenhagen leidde, zegt daarop: "We moedigen toekomstige mama's niet aan te drinken, maar we proberen dames die in de eerste weken hebben gedronken gerust te stellen. Met de resultaten van dit onderzoek is dat gelukt!"

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding