Aanstaande mama’s die van een glaasje wijn houden, mogen er dagelijks eentje drinken. Althans, dat beweren Deense onderzoekers.
Een glas wijn per dag heeft geen negatief effect heeft op de ontwikkeling van je baby, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen.
De onderzoekers observeerden 1.628 vrouwen en hun kinderen vanaf de zwangerschap tot vijf jaar na de geboorte. Daaruit besloten ze dat vrouwen die wekelijks acht kleine hoeveelheden alcohol dronken, geen schade berokkenen aan hun baby. Kinderen van moeders die deze grens overschrijden hebben wel meer kans om aandachtsproblemen te ontwikkelen.
Twee jaar geleden bleek ook al uit Brits onderzoek dat kinderen van vrouwen die wekelijks tot twee glazen consumeren minder kans hebben om op vijfjarige leeftijd gedragsproblemen te vertonen in vergelijking met kinderen van mama's die geen druppel alcohol aanraakten tijdens de zwangerschap.
Overmatig alcoholgebruik tijdens je zwangerschap kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, gedragsstoornissen, misvormingen en een laag IQ bij je baby. Kinderen van moeders die negen of meer glazen wijn per week dronken, kregen later met aandachtsproblemen te maken.
Heel wat Belgische dokters zijn sceptisch over de onderzoeksresultaten. De algemene regel zegt dat je alcohol beter vermijdt in het eerste trimester. Daarna mag je een of twee keer per week een glas drinken.
Heel wat vrouwen verschrikken als ze zwanger blijken te zijn en vragen hun gynaecoloog of het erg is dat ze de eerste weken nog een glaasje gedronken hebben. De Deense professor Ulrik Schiøler Kesmodel, die het onderzoek in Kopenhagen leidde, zegt daarop: "We moedigen toekomstige mama's niet aan te drinken, maar we proberen dames die in de eerste weken hebben gedronken gerust te stellen. Met de resultaten van dit onderzoek is dat gelukt!"