Babyboom
Babyboom
Baby

Haarverlies na de zwangerschap: onze tips

3 min
Speciaal voor Mama
Baby

Haarverlies na de zwangerschap: onze tips

3 min
Éveil, Santé
Ongeveer een op de drie jonge moeders heeft een paar maanden na de bevalling indrukwekkend en abnormaal haarverlies. Een schokkend fenomeen voor deze jonge vrouwen, vooral omdat hun haren tijdens de zwangerschap vaak dikker, glanzender en sterker waren en meer volume hadden.

Hoe komt dat toch? De hormonale veranderingen na de bevalling, voornamelijk de daling van de productie van oestrogeen en progesteron, zijn verantwoordelijk voor de haaruitval.

Enkele tips om dit haarverlies na de zwangerschap en bevalling in te dijken:

Verwen je haren​​

​Als je na de bevalling haaruitval constateert, kan je deze tips volgen:

Masseer zachtjes je hoofdhuid. Hierdoor activeer je de microcirculatie van je hoofdhuid en het groeien van je haren.

Borstel je haren voorzichtig en minder vaak dan normaal. Wist je dat een borstel met haren van wilde zwijnen haren minder haren uittrekken dan andere materialen?

Droog je haren voorzichtig. Vermijd het ruw met een handdoek drogen, want dat kan je haren beschadigen of verzwakken. Gebruik de haardroger of stijltang niet te veel. De hitte kan de haarwortel beschadigen en uitval versnellen. Houd je haardroger op ongeveer 20 centimeter afstand van je hoofdhuid.

Vermijd te strakke elastieken in je haren. Langdurig gebruik van haarspeldjes of elastieken zorgt voor haaruitval.

Kies ten slotte voor een snit die je haar volume geeft. Een gespecialiseerde kapper kan je daarbij helpen.

Gebruik aangepaste producten:

​Je zal waarschijnlijk een talgtoename opgemerkt hebben, waardoor je haren sneller vettig zijn en je vaker je haren moet wassen.

Gebruik een milde, biologische shampoo voor frequent gebruik; die is minder agressief voor je haren.

Kies voor producten die de textuur van je haar versterken, zoals een haarkuur. Zo zal je haar in volume en dikte toenemen.

Gebruik een conditioner. Je haar zal zachter zijn en minder vaak geborsteld moeten worden, waardoor je opnieuw haaruitval voorkomt.

Kies er even voor je haren niet te verven of te kleuren. Dit verzwakt je haren en kan tot nog meer haaruitval leiden.

Gezonde voeding:

Tijdens je zwangerschap en de maanden na je bevalling is het belangrijk om een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet te volgen. Voeding is een van de factoren die de schoonheid van het haar het meest beïnvloedt.

1. Om de groei te stimuleren en te activeren, kies je voor een dieet dat rijk is aan eiwitten (vis, vlees, eigeel, linzen), vitamine B (vette vis, wit vlees, ontbijtgranen, soja ...) en ijzer (eigeel, cacao ...). Tekorten hieraan zijn grotendeels verantwoordelijk voor je haaruitval.

2. Vergeet niet om fruit en groenten te eten die rijk zijn aan antioxidanten en flavonoïden die haaruitval voorkomen.

3.  Drink voldoende water.

Neem voedingssupplementen.

​​Naast gevarieerde en uitgebalanceerde voeding, is het ook raadzaam om voedingssupplementen te nemen die de groei van je haren bevorderen:

  1. Voedingssupplementen rijk aan magnesium, zink en vitamine A, B en E.

 2. Voedingssupplementen op basis van zuivere en natuurlijke keratine. Keratine, een eiwit bestaande uit 18 aminozuren, is het belangrijkste bestanddeel van het haar (95%) waaraan het zijn structuur en sterkte geeft. Er is een voedingssupplement op basis van in water oplosbare en bio-beschikbare keratine beschikbaar, gecombineerd met 11 vitaminen en 3 mineralen. Na 3 maanden gebruik van 2 capsules per dag heeft de meerderheid van de gebruikers aangegeven minder haaruitval te hebben.

Geduld

Haaruitval na de bevalling en zwangerschap duurt meestal 6 tot 12 weken. Na ongeveer 6 maanden moet alles weer normaal zijn.

Probeer in deze periode van veel veranderingen en korte nachten om zoveel mogelijk te rusten en te ontspannen. Vermoeidheid en stress veroorzaken immers nog meer haarverlies...

Als je even tijd voor vrij kan maken, ga dan eens naar de kapper. Probeer eens een nieuw kapsel, laat je haren bijknippen; dat stimuleert de groei. Dat nieuwe, frisse kopje geeft je bovendien nieuwe energie; doen!

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
Natracare
Maandverband maxi regular normaal
3.78
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Speciaal voor Mama