Babyboom
Babyboom
Baby

Heeft mijn kind wormpjes?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Heeft mijn kind wormpjes?

2 min
Éveil, Santé
Je dochter klaagt dat ze jeuk heeft, maar je kan niets zien. Heeft jouw kind misschien last van wormpjes of aarsmaden?

Wormpjes of aarsmaden komen in de kleuterklas vaak voor. Ze zijn vervelend, maar ze vormen geen ernstige ziekte. Wormpjes zijn gemakkelijk te herkennen en te behandelen. Je kindje mag ook gewoon naar de opvang.

Heeft mijn kind wormpjes?

Jeuk rond de anus, vage buikklachten, oververmoeidheid en prikkelbaarheid door slecht te slapen wegens de jeuk ... het zijn typische symptomen van kleuters met wormpjes. Aarsmaden zijn kleine wormpjes die in het darmkanaal leven. Ze zijn ongeveer 1 cm lang en wit van kleur. Ze zijn met het blote oog zichtbaar. Ze komen met de ontlasting naar buiten. ’s Avonds en ’s nachts legt het wijfje eitjes rond de anus. 

Als een kind met wormpjes krabt aan de anus, besmet het de nagels of vingers. Op die manier komen de eitjes weer in de mond terecht en besmet het kind voortdurend zichzelf. Eitjes kleven ook aan kleding, lakens en speelgoed en kunnen zo broertjes of zusjes besmetten.

Hoe weet ik zeker dat mijn kind wormpjes heeft?

Controleer steeds de ontlasting van je kind. Een blik in het toilet is al voldoende. Als je kind klaagt over jeuk, kan je hem of haar best even wassen en ondertussen even goed controleren of je wormpjes kan zien. Door voorzichtig de billen van elkaar te doen, kan je de wormpjes zien liggen of bewegen. De jeuk doet zich vooral 's avonds en 's nachts voor.

Hoe komt mijn kind van de wormpjes af?

Een strikte (hand)hygiëne is erg belangrijk als je kind wormpjes heeft. Was de handen met zeep en gebruik wegwerphanddoeken, vooral na toiletgebruik en vóór het eten! Houdt de nagels van je kind kort.

De behandeling bestaat uit het geven van een tabletje mebendazol, wat na veertien dagen nog eens wordt herhaald. Dit medicijn is onschuldig voor ons, maar doodt de wormpjes. Het kan bij de apotheek worden gekocht. Broertjes of zusjes kunnen worden meebehandeld. Kinderen onder de leeftijd van twee jaar mogen niet meebehandeld worden; met hen stap je best naar de kinderarts. Ook aan zwangeren wordt dit middel niet voorgeschreven, omdat er onvoldoende over de veiligheid ervan voor het embryo bekend is. 

Wil je liever geen medicijn gebruiken maar een homeopathische oplossing, lees dan onze tips over hoe je wormpjes of aarsmaden met huismiddelen te lijf gaat. 

Families met een hond meer risico op wormpjes?

Lopen kinderen die opgroeien met een hond een groter risico? Nee. Kinderen en volwassenen kunnen via contact met uitwerpselen van honden een infectie met spoelwormen oplopen. Pups hebben ze vaak bij zich. De eitjes van spoelwormen zijn erg resistent en kunnen dus ook via zandbakken of het buiten spelen in de wei bij een kind komen. Omdat kinderen alles in hun mond stoppen kunnen ze op die manier besmet raken.

Heb je een hond in huis die opgroeit met kleine kinderen, vraag dan je dierenarts om de 6 maanden naar een ontwormingspil.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby