Babyboom
Babyboom
Baby

Hersenvliesontsteking bij kleine kinderen door teken

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Hersenvliesontsteking bij kleine kinderen door teken

2 min
Éveil, Santé
Buurlanden Duitsland en Nederland zijn in paniek. Nooit eerder waren er zoveel teken die de ziekten veroorzaakten bij kleine kinderen. Hoe zit het met de teken in ons land?

De teek is een piepklein beestje met het uiterlijk van een kleine spin. Wanneer een teek de kans krijgt, bijt hij zich vast in de huid. Dit doet hij om zich vol te kunnen zuigen met bloed. Als een teek zich volzuigt met bloed krjgt hij een groot en opgezet achterlijf. Teken zoeken meestal warme plekjes uit, zoals bijvoorbeeld de liezen, knieholtes, op het hoofd en achter de oren. Teken kunnen niet vliegen of springen. Daarom laten ze zich vaak vanuit struiken, varens en hoog gras op hun gastheer vallen.

Zijn teken gevaarlijk?

Een beet van een teek is vaak onschuldig en pijnloos. Wanneer de teek echter besmet is met een bacterie, kan je er ziek van worden. In buurlanden Duitsland en Nederland verwittigde het Ministerie van Volksgezondheid reeds dat steeds meer teken besmet zijn met Borrelia. Vooral kinderen moeten, na buiten te spelen, extra onderzocht worden.

In 60% van de gevallen treedt na de beet een rode, ringvormige uitslag op. Klaagt je kindje na enige tijd over griepachtige verschijnselen optreden zoals hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid en koorts, verwittig dan je huisarts.

Als de teek besmet is met de Borrelia bacterie, kan je kind na de beet de ziekte van Lyme krijgen. Als de ziekte niet op tijd wordt ontdekt, bestaat de kans op ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast.

Ook hersenvliesontsteking kan veroorzaakt worden door teken. Je kan je kindje hier tegen inenten laten. Hersenvliesontsteking kan direct na de beet doorgegeven worden.

In Nederland maakte men bekend dat 1 teek op 3 besmet kan zijn. In Vlaanderen beweert men dat het zo erg niet is maar de laatste onderzoeken stammen uit 2003!

Wat doen als ik een teek bij mijn kind ontdek?

  • Om de Borrelia bacterie door te geven, moet de teek minstens 12 tot 24 u op de huid gezeten hebben. Controleer dus elke avond, na het buiten spelen, je kind zorgvuldig. Kijk onder de oksels, in huidplooien, op het hoofd en achter de oren.
  • Verwijder de teek met een tekentang die je bij de apotheek kan kopen.
  • Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden, tussen maart en oktober, zijn het gevaarlijkst. Je kind mag gerust buiten spelen, dat is gezond! Maar controleren is de boodschap.
  • Vertoont je kind symptonen van griep of een pijnlijke nek enkele dagen na een tekenbeet, ga dan onmiddellijk naar je kinder- of huisarts.
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby