Babyboom
Babyboom
Baby

Nachtmerries en bang voor het donker

2 min
Slaap
Baby

Nachtmerries en bang voor het donker

2 min
Éveil, Santé
<p>Het duurt 's avonds een eeuwigheid voor mijn dochtertje inslaapt. Ze is vreselijk bang voor het donker de laatste tijd en wil niet dat ik haar alleen in haar slaapkamer achterlaat.

Hoewel je kind de eerste 2 jaar geen schrik had voor het donker, wordt het nu wel angstig en wil het niet graag gaan slapen. Wanneer je je kind in bed legt, vraagt het om een lampje te laten branden in de kamer of om de deur open te laten.

'Bang in het donker' maakt deel uit van normale angsten die elk kind tussen 2 en 5 jaar kan hebben. Deze angst toont aan dat je kind belangrijke momenten doormaakt in zijn ontwikkeling of dat er grote veranderingen plaatsvinden in zijn leven, zoals bv. naar school gaan.

Hoe leer je je kind niet bang te zijn in het donker?

Luister naar je kind, respecteer deze angsten en tracht samen met je kind manieren te vinden waarbij het zich toch veilig voelt:

  • een klein nachtlampje
  • een geopend gordijn
  • licht in de nachthal

Licht blijkt voor talrijke kinderen een geruststellende werking te hebben. Als het pikdonker is, wordt een kind bang, verliest het zijn herkenningspunten, voelt het zich eenzaam en krijgt het door zijn rijke verbeelding af te rekenen met de boze wolf of andere monsters die zich onder zijn bed hebben verstopt. Een kind dat 's nachts alleen in het donker ligt, voelt zich kwetsbaarder. Vooral omdat een kind op deze leeftijd nog niet het onderscheid kan maken tussen verbeelding en werkelijkheid.

Nachtmerries

Als je kind 's nachts wenend wakker wordt na een nachtmerrie, stel je kind dan gerust. Laat je kind zien dat er geen monster in de kamer aanwezig is en dat jullie er alleen zijn. Zeg ook tegen je kind dat het een "slechte droom" was. Voeg eraan toe dat je er bent om bescherming te bieden, dat het geen enkel risico loopt en dat het rustig, in alle veiligheid, terug in slaap kan vallen. Tijdens de dag kan je het onderwerp dan nog eens aankaarten om met je kind over zijn angsten te praten en om het gerust te stellen.

Weest stil in het donker

Er zijn geluiden die kinderen 's nachts snel angst kunnen inboezemen zoals takken van bomen die tegen het venster waaien, luiken die niet goed vastgehecht zijn,... Probeer dit te vermijden door de bomen te snoeien of de luiken beter vast te hechten om je kind niet nodeloos ongerust te maken.

Kinderen kunnen tot de leeftijd van 7 of 8 jaar schrik blijven hebben voor het donker en daarna zal deze angst spontaan verdwijnen.

 

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Slaap