Babyboom
Babyboom
Baby

Na de bevalling: oefeningen en sport

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

Na de bevalling: oefeningen en sport

2 min
Éveil, Santé
<p>Wanneer begin je na de bevalling met oefeningen voor je bekkenbodemspieren en met sport? Hoe word je weer fit na de bevalling?;

Na de bevalling: oefeningen en sport

Het duurt vijf tot zes maanden na de bevalling vooraleer de ligamenten van jouw lichaam hun spanning hebben teruggevonden. Het is dus gevaarlijk te snel met oefeningen en sport te beginnen. Goed om te weten; overtollige kilo's geraken moeders door middel van sport pas na 6 of 7 maanden na de bevalling kwijt. Na de bevalling helpen borstvoeding en de geboorte van jouw kindje je die eerste extra kilo's weer kwijt te raken. Daar hoef je dus geen oefeningen en sport voor te doen in die eerste maanden na je bevalling!

Oefeningen voor je bekkenbodemspieren

Je bekkenbodem wordt tijdens je zwangerschap en bevalling flink opgerekt. Soms zorgt dit voor vervelende ongemakken na je bevalling, zoals incontinentie en bekkeninstabiliteit. Gelukkig kan je je bekkenbodemspieren trainen, waardoor je de kans op dergelijke kwaaltjes verkleint. Met yoga en specifieke bekkenbodemoefeningen kan jij je revalidatie beginnen.

Wanneer kan ik weer sporten?

Als steuntje geven wij hieronder een tijdsschema voor het veilig hernemen van lichaamsbeweging:

  • Zodra de bloedingen ophouden, kan je terug wandelen, stappen en rustig zwemmen.
  • Na tien weken kan je beginnen met je revalidatie door oefeningen voor je bekkenbodemspieren.
  • Na het postnatale onderzoek en na de oefeningen voor je bekkenbodemspieren begin je met buikspieroefeningen.
  • Pas na vier maanden kan je oefeningen starten die het cardiovasculair systeem stimuleren, in de gymzaal of in open lucht (tennis, sportief zwemmen, fietsen, licht joggen), behalve hardlopen. Daarvoor moet je wachten tot één jaar na de bevalling.

Je kan slechts goede resultaten verwachten als je minstens twee maal per week aan sport doet, telkens voor één uur. Voorzie nog wel een kwartiertje extra voor de opwarming vooraf en voor de stretching achteraf. Dat is voor een jonge moeder best wat, want je dagprogramma is meer dan gevuld met je kind(eren). Wat hulp van buitenaf kan je veel steun geven. Misschien kan je lessen nemen in een fitnessclub. Of beter nog: zoek een vriendin die ook weer fit wil worden en ga er samen tegen aan. Zo kunnen jullie de kosten voor een babysit delen en mekaar aanmoedigen.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
Natracare
Maandverband maxi regular normaal
3.78
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Speciaal voor Mama