Ben jij van plan zwanger te worden? En wil je nog snel op dieet voor het zover is? Vrouwen die voor hun zwangerschap diëten, komen het meest bij tijdens hun zwangerschap. En dat krijg je er later weer moeilijker af!
Toch is meer dan een derde van de Vlaamse vrouwen bij de start van een zwangerschap te zwaar. Een op de tien is obees. Ze riskeren daardoor meer complicaties en problemen achteraf. Ook de kinderen lopen verhoogde risico’s. Vrouwen met een te hoog BMI die een kind willen, moeten eerst een poging doen om door gezond te leven overtollige kilo’s kwijt te raken. Een crash-dieet is geen goed idee; dat verhoogt de kans dat je tijdens de zwangerschap meer bijkomt dan aangeraden is.
Gynaecologen of huisartsen raden vrouwen met overgewicht aan om eerst wat kilo’s kwijt te spelen vooraleer ze met kinderen beginnen. Wie een te hoog BMI heeft, raakt immers moeilijker zwanger. Tijdens de zwangerschap hebben dikkere vrouwen dan weer vaker last van complicaties als een hoge bloeddruk, miskramen en zwangerschapsdiabetes. En na de bevalling komt de borstvoeding soms moeilijk op gang.
Amerikaanse onderzoekers vroegen meer dan 1200 vrouwen die net zwanger waren naar hun voedingsgewoonten. Ongeveer 50% van de vrouwen volgden een dieet in de maanden voor de zwangerschap. Maar onafhankelijk van het soort dieet dat ze volgden en het gewicht dat ze voor de zwangerschap hadden, bleken net deze vrouwen meer toe te nemen dan aangeraden is in de zwangerschap! Dieten voor je zwangerschap doe je dus best enkel als het door je dokter aangeraden wordt.
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap op dieet gaan, schaden daarmee de gezondheid van hun baby. Uit een onderzoek van de universiteit van Southampton blijkt namelijk dat een dieet tijdens de zwangerschap de kans op een zwaarlijvige baby verhoogt. het gaat dan vooral ober een koolhydraten-vrij dieet: dat dieet brengt kleine veranderingen in het DNA van de ongeboren baby aan. Volgens de onderzoekers krijgt een kwart van alle baby's van moeders op dieet zelfs onlosmakelijk te kampen met obesitas.
Een gezonde zwangere vrouw komt tussen 9 en 12 kg bij in haar zwangerschap. Als ze echter minder dan één kg per maand verdikt met evenwichtige voeding, hoeft ze zich geen zorgen te maken. Dat is wél het geval als ze te snel bijkomt, want dat zou kunnen wijzen op vochtophoping. Je gewicht bespreek je dan ook op elke controle met je arts. Vrouwen met een neiging om te veel te eten tijdens de zwangerschap zullen het na de geboorte wellicht wel moeilijker hebben om hun overgewicht kwijt te raken. Was jij op dieet voor jouw zwangerschap? En ben je veel bijgekomen tijdens je zwangerschap?