Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe de juiste fles te kiezen?

3 min
Voeding
Baby

Hoe de juiste fles te kiezen?

3 min
Éveil, Santé
Het kopen van een fles moet je goed voorbereiden! Maar hoe kies je de beste fles voor je baby?
Flessen van plastic, van glas, schuine flessen, met een ruime keuze aan spenen en groottes...

Lees hier wat je moet weten voordat je een fles koopt.
Voordat je een fles koopt, is het belangrijk om twee criteria in gedachten te houden. De fles moet aangepast zijn aan de leeftijd van de baby en aan zijn zuigkracht.

De keuze van de fles

Welk materiaal?

De eerste maanden hebben glazen flessen de voorkeur, ze slijten minder snel dan plastic flessen. Deze zijn echter lichter en onbreekbaar, twee kenmerken die het vasthouden door de baby makkelijker maken. Ga dus over naar plastic als de baby zijn fles vast kan houden.

U moet weten dat de flessen sinds 2011 geen bisfenol A meer bevatten (deze stof zit sinds 2013 niet meer in voedselverpakkingen).

 

Welke inhoud?

Kies van 0 tot 9 maanden voor een fles met een gemiddeld grote inhoud, tussen 150 ml en 270 ml. Flessen met een grote inhoud van meer dan 300 ml zijn bedoeld voor "grote eters" en baby's die ouder zijn dan een jaar. Tenslotte zijn kleinere flessen van 90 tot 150 ml handig voor het drinken van water, vruchtensap of het innemen van medicijnen.

 

Welke vorm?

De klassieke babyfles heeft een wijde hals. De voordelen? Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en erg praktisch voor het bereiden van melk. 

Een driehoekige fles is gemakkelijk vast te houden en rolt niet wanneer deze valt.

Wat wegwerpflessen betreft, ze zijn erg handig als je op reis gaat, omdat je ze niet hoeft te steriliseren.

Keuze van de speen

Controleer, voordat je de speen koopt of deze goed bij de fles en de klemring past. Niet alle spenen zijn met alle flessen te gebruiken. 

 

Welk materiaal?

Silicoon of rubber? Rubberen spenen zijn beter geschikt voor baby's die de speen moeilijk in hun mond kunnen houden omdat ze soepeler zijn dan siliconen spenen. Pas op, er bestaat een risico dat het gaatje verstopt als het rubber uitzet. Controleer voordat je de fles geeft, dat de doorgang van de melk niet is geblokkeerd.

Siliconen spenen zijn transparant, waardoor het gemakkelijker is om de doorstroom van de melk te controleren. In tegenstelling tot rubberen spenen, hebben ze geen specifieke geur en smaak die de baby kan afschrikken.


Welke vorm?

Klassieke spenen hebben een ronde punt. Hun uitstroom is variabel en ze zijn compatibel met veel flessen. Spenen met ventielen worden aanbevolen voor baby's die last hebben van kramp of gastro-oesofageale reflux, omdat ze een langzame en regelmatige melkstroom mogelijk maken en de hoeveelheid ingeslikte lucht tijdens het drinken verminderen. Fysiologische spenen of platte spenen bootsen de vorm van de tepel van de borst na. Ze verdienen de voorkeur voor zuigelingen en tijdens het spenen.


Welke stroom?

De stroom van de melk is erg belangrijk, want als de stroom te zwak is, zal de baby moe worden terwijl hij verwoed zuigt. Aan de andere kant, als de stroom te groot is, kan het kind te snel drinken, te veel lucht inslikken en de melk weer opgeven.

Om de stroom te controleren, keer je de fles om met de speen naar beneden. Als de melk er regelmatig druppelt, kun je deze aan de baby geven. 

Er bestaan spenen die speciaal zijn ontworpen voor pasgeborenen (tot 1 maand). Het debiet is laag wat overeen komt met hun zuigkracht. Vervolgens is het beter om over te schakelen op spenen met variabele uitstroomsnelheid. Je kunt de stroom aanpassen aan de eetlust van de baby. Kies na 6 maanden voor spenen voor de tweede leeftijd.

 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Dodie.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Groeimelk natuur 1+
12.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Groeimelk natuur 1+
12.30
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
En nog meer ...
Voeding