Babyboom
Babyboom
Zwanger

Borstvoeding of de fles?

2 min
Borstvoeding, Voeding
Zwanger

Borstvoeding of de fles?

2 min
Éveil, Santé
Moedermelk is een ideale en natuurlijke voeding voor baby’s. Het bevat de voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de baby.

Studies hebben ook aangetoond dat borstvoeding een gunstige invloed heeft op de gezondheid van baby's en hun moeders. Moedermelk is rijk aan antilichamen (van de moeder) en beschermt baby's tegen vaak voorkomende infecties zoals gastro-enteritis en oorontsteking. Meerdere onderzoeken suggereren dat kinderen die borstvoeding kregen minder risico lopen op obesitas tijdens de kinder- en tienerjaren. 
Moedermelk is ook beter verteerbaar dan gewone babymelk, waardoor het risico afneemt dat baby's spijsverteringsproblemen krijgen.

Bij moeders vermindert borstvoeding het risico op postnatale depressies, diabetes van het type II en borst- en eierstokkanker op oudere leeftijd. 
Niet onbelangrijk, borstvoeding bevordert de emotionele band tussen de moeder en het kind door middel van geur en aanraking. 

Gezien al deze voordelen, beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) daarom aan om tot 6 maanden het kind uitsluitend met de borst te voeden en daarna tot 2 jaar oud naast de gediversifieerde voeding ook borstvoeding te blijven geven. 

Geef je de baby de fles?

Vind gemakkelijk uw weg!

Net als bij het geven van borstvoeding, zijn de eerste voedingen een grote ontdekking voor de baby, die wat tijd nodig heeft om zich aan te passen en aan de fles te wennen. Aan de andere kant is zijn spijsverteringssysteem nog niet volledig volgroeid... Het is vaak nodig om meerdere merken te testen voordat je de melk vindt die het beste bij je baby past. Aarzel niet om tijdens deze eerste weken verschillende merken melk te testen en om familie leden en je kinderarts om advies te vragen als je daar behoefte aan hebt. 

Wat het ritme betreft, drinken baby's de eerste week tussen 6 en 8 flessen en aan het einde van de eerste maand 5 tot 7 flessen. Maar ook hier geldt dat elke baby zijn eigen tempo heeft! Elke baby ontdekt het leven op zijn eigen manier... 

Vergeet ten slotte niet zijn papa de fles toe te vertrouwen, die zo een actieve rol kan hebben. Voor jou een gelegenheid om een pauze te nemen, jezelf te verwennen en uit te rusten!

 

Geef je borstvoeding?

Volg je instinct en vertrouw jezelf! 

Zoals de meeste moeders, zal het waarschijnlijk een paar dagen duren voordat je er aan bent gewend en je het juiste ritme hebt gevonden. Maar wat een ontroerend moment die eerste voeding!

Het belangrijkste is om op jezelf te vertrouwen en je baby te observeren die je het beste zal leiden. Geef de voorkeur aan een rustige en comfortabele plek waar je kunt genieten van deze momenten van zeldzame intimiteit. 

Zoals vaak zijn er geen vaste regels en de eerste keren zal je baby het tempo aangeven en zijn de voedingen van nature wat ongeorganiseerd. Maar na een paar dagen zal dit ritme steeds regelmatiger worden. Als het begin ingewikkelder blijkt te zijn dan je had gedacht, aarzel dan niet om de kinderarts om advies te vragen en voel je vooral niet schuldig! Borstvoeding vereist vaak enige aanpassingen, vooral als het je eerste baby betreft.

En als je moet beslissen om flesvoeding te gaan geven, zal papa graag ook meedoen.

 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Dodie.

Dodie
Dodie
Ontdek nu in onze shop !
65%
Babyboom
Geschenkpakket 4-10 maanden - Frans
0.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
65%
Babyboom
Geschenkpakket 4-10 maanden - Frans
0.00
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Frans
0.00
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Nederlands
0.00
Kopen
En nog meer ...
BorstvoedingVoeding