Babyboom
Babyboom
Baby

Borstvoeding : elke dag de juiste reflexen

8 min
Borstvoeding, Voeding
Baby

Borstvoeding : elke dag de juiste reflexen

8 min
Éveil, Santé
Terug thuis zal je geleidelijk aan je eigen gewoontes aannemen om je borstvoeding voort te zetten op een manier die voor zowel jezelf als je baby comfortabel is. Die voedingsrelatie mag dan wel heel persoonlijk zijn, er zijn toch enkele adviezen waar je best rekening mee houdt.

Wees vooruitziend en respecteer de wensen van je baby

Het spreekt voor zich dat je de eerste weken altijd dicht bij je baby blijft. Biedt de borst aan zodra hij wakker wordt. Wacht niet tot hij huilt, maar leer hongersignalen te herkennen: als hij zijn hoofdje draait of opheft, zijn mondje opent, de tong uitsteekt of sabbelt op alles wat hij tegenkomt, dan is hij er klaar voor! 

Je baby bepaalt ook zelf de frequentie en duur van de voedingen. Gun hem die vrijheid in plaats van steeds een vast aantal uren tussen twee voedingen te laten. Word niet radeloos of ongeduldig als de voeding 10 minuten of drie kwartier duurt: sommige baby’s drinken snel, anderen nemen er graag hun tijd voor… Als je kleintje niet te vroeg geboren is en in goede gezondheid verkeert, dan hoef je hem niet te wekken voor een voeding, zelfs al slaapt hij 6 uur of langer aan één stuk door!

 

Zoek een comfortabele houding

Uiteraard moet je er voor elke voeding voor zorgen dat je handen goed gewassen zijn. Houd je borsten hygiënisch, maar overdrijf niet want anders verminder je de antibacteriële eigenschappen en geur van je tepels, waardoor je baby van slag kan zijn! Beperk je tot één of twee wasbeurten per dag.

Zorg ervoor dat je zelf comfortabel zit tijdens de voedingen. Je zult er de eerste maanden toch enkele uren per dag mee bezig zijn en een slechte houding kan veel rugpijn veroorzaken! Zoek in de mate van het mogelijke een rustig plekje. Ga op je zij liggen met je baby tegenover jou of ga zitten tegen kussens om je rug te ondersteunen en met je baby gestrekt in de holte van je ellenboog of, beter nog, op een borstvoedingskussen. Hoe meer aandacht je besteedt aan je eigen comfort, hoe meer deze pauze een prachtig moment wordt voor jou en je kleintje. 

 

Help je baby de juiste houding aan te nemen 

Ook al heb je misschien een voorkeur, biedt je baby de eerste weken tijdens elke voeding systematisch beide borsten aan om de melkproductie goed op gang te brengen. Laat hem de eerste borst volledig leegdrinken en biedt daarna de tweede aan… hij zal zelf beslissen of hij dan nog hapt of niet. Begin de volgende voeding telkens met de borst die bij de vorige als laatste aan de beurt was. Let goed op de positie van je baby tijdens het drinken.

Hij moet tijdens de voeding met zijn gezicht recht tegenover de borst liggen zodat zijn mondje zich ter hoogte van de tepel bevindt en hij zijn hoofd nooit moet draaien. Houd de tepel voor zijn mond terwijl het hoofd een beetje naar achteren leunt. Laat je baby zijn mond wijd openen en zelf naar de borst happen, maar zorg ervoor dat hij het volledige tepelhof omsluit en niet alleen de tepel. Dat is heel belangrijk om pijnlijke tepelkloven te vermijden, maar ook om er zeker van te zijn dat je kleintje efficiënt drinkt.

Als je baby slecht heeft gehapt, haal hem dan voorzichtig van de borst en streel met je tepel het groefje tussen zijn neus en bovenlip (filtrum): hij heeft automatisch de reflex om zijn mondje wijd open te zetten zodat je de borst op een betere manier kan aanbieden. 

Zorg ervoor dat zijn kin volledig tegen je borst plakt zodat zijn neusje vrij blijft. Nu kan je met volle teugen genieten van dit tedere moment met zijn tweeën. Beperk nooit zelf de duur van de voedingen en probeer ook niet uit te zoeken hoeveel melk je baby doorslikt. Je baby kent zijn eigen behoeften!

 

Verzorg je kleintje en je borsten na elke voeding

Als je baby niet meteen in slaap valt na de voeding, houd hem dan nog even recht op je schouder en klop zachtjes op zijn rug: misschien moet hij nog een boertje laten! Als hij al in slaap is gevallen, dan hoef je hem niet wakker te maken en kan je hem rustig in zijn bedje leggen. Vergeet na elke voeding ook jezelf niet. Breng wat tepelzalf aan om de gevoelige huid van je borsten doeltreffend te beschermen.

 

Controleer de efficiëntie van de borstvoeding 

Maak je geen zorgen, je instinct zal je wel waarschuwen als de melktoevoer problematisch verloopt! Vermijd de eerste weken om bij te voeden met de fles: je melkproductie kan achteruitgaan, je tepels worden minder gestimuleerd en je baby raakt ontregeld waardoor hij volgende keer minder efficiënt zal drinken.

Het goede verloop van de voedingen is makkelijk af te leiden uit enkele duidelijke signalen. Er zijn geen problemen als: 

 • je baby tijdens de voeding gulzig zuigt en regelmatig slikt. In het begin wordt elke zuigbeweging gevolgd door een slikbeweging, maar later zitten er korte pauzes tussen het slikken naarmate de melkstroom afneemt,
 • je baby aan het einde van de voeding toont dat hij voldaan is door de borst zelf los te laten en slaperig te worden. Zijn huid is mooi roze en zijn spieren zijn volledig ontspannen,
 • de luiers van je baby goed nat zijn en hij de eerste weken 4 tot 8 keer per dag lopende gele stoelgang met wat klontertjes maakt. Daarna kan de frequentie van de ontlasting afnemen tot één à twee keer per dag of zelfs minder. Zolang de stoelgang zacht blijft en er voldoende plasluiers zijn, is er geen sprake van constipatie,
 • het gewicht van je baby goed toeneemt. Het heeft geen zin om je baby elke dag of, erger nog, voor en na elke voeding te wegen: je wordt er alleen maar gekker van. Bij een fitte baby is de maandelijkse weging bij je arts ruimschoots voldoende. Je kunt je kleintje zelf wel één keer per week wegen als dat je kan geruststellen. Het is zinloos om vaker te wegen want dan zeggen de verschillen in gewicht helemaal niets.

Goede gewoonten om je borsten te beschermen

Borstvoeding kan soms gepaard gaan met wat ongemakken. Wees vooruitziend zodat je niet nodeloos wanhopig wordt en je weet hoe je goed moet reageren. Zo blijft de borstvoeding voor allebei een plezierig moment. 

 

Om geen last te hebben van melkverlies

In de eerste weken van de borstvoeding kan de melk soms spontaan beginnen stromen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een baby hoort huilen, als je baby al enkele uren niet meer aan de borst heeft gedronken of als je gewoon aan hem denkt, na het vrijen of wanneer je intense emoties ervaart. Wees gerust, die spontane toeschietreflex kan vervelend zijn, maar is niets om je zorgen om te maken. Steek gewoon een katoenen borstkompres in je beha om de melk op te vangen zodat je daar niet extra op hoeft te letten. 

 

Om kloven en barstjes te vermijden

Die kloven of barstjes waar alle jonge mama’s zo bang voor zijn, komen meer voor bij vrouwen met een lichte huid en blond haar. Ze komen over het algemeen alleen voor tijdens de eerste weken van de borstvoeding, gaande van eenvoudige irritaties van de tepel tot bloedende kloofjes die het voeden soms erg pijnlijk maken… Maar maak je geen zorgen, specialisten zijn het er uitdrukkelijk over eens dat ze met enkele voorzorgsmaatregelen gemakkelijk te voorkomen zijn:

 • was je borsten niet te vaak zodat de beschermende talg op de huid niet verdwijnt! Eén tot twee dagelijkse wasbeurten met een milde wasgel volstaan,
 • zorg voor een correcte positie van je baby tijdens de voeding: recht tegenover de borst, het mondje wijd geopend en met het tepelhof volledig omsloten,
 • droog je tepel na de voeding af en breng verzachtende tepelzalf aan,
 • als je toch nog kloven krijgt, houd je borsten dan zo vaak mogelijk onbedekt en smeer je pijnlijke tepels geregeld in met verzachtende tepelzalf.

 

Om stuwing te vermijden

Die pijnlijke verhardingen waar iedereen je zo voor heeft gewaarschuwd, zijn absoluut niet onvermijdelijk! Je kunt ze voorkomen door je baby gewoon zo vaak mogelijk en best goed op tijd aan te leggen want de stuwing doet zich vooral voor wanneer de melk klaar zit.

Bij aanhoudende stuwing kun je de melk handmatig laten stromen door de tepelhof tussen je vingers te nemen en er zachtjes aan te trekken. Dat kan onder een warme douche om de melkstroom makkelijker op gang te brengen. Je kan ook een borstkolf gebruiken tot je borsten weer zacht en comfortabel aanvoelen.

 

Om goed te reageren op een borstontsteking

Jonge mama’s kunnen soms een extreem gezwollen en ontzettend pijnlijke borst hebben, die dan rood en warm is. Tegelijkertijd kunnen ze kampen met koorts, extreme vermoeidheid en algemene pijn... Het zijn niet altijd griepsymptomen: ze kunnen ook wijzen op een borstontsteking. Neem volgende maatregelen als ze bij jou verschijnen:

 • Leg je baby zo vaak mogelijk aan, vooral aan de pijnlijke borst.
 • Ga op bed liggen met je baby naast jou.
 • Leg op de pijnlijke borst een vochtige, warme handdoek of een koud kompres (gewikkeld in een handdoek om brandwonden te vermijden) als dat de pijn verlicht.
 • Raadpleeg een arts als je binnen 24 uur geen verbetering ziet. Je zult dan waarschijnlijk antibiotica moeten nemen. Het is echter belangrijk om weten dat een borstontsteking zeker niet het einde van de borstvoeding hoeft te betekenen.

Mustela helpt u vanaf de zwangerschap om voor u zelf en uw huid te zorgen, dankzij het assortiment dat gewijd is aan de materniteit.

Blijf voor uzelf zorgen, nu dat de baby er is, met de borstvoedingsbalsem.

Ontdek nu in onze shop !
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
65%
Babyboom
Geschenkpakket 4-10 maanden - Frans
0.00
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Frans
0.00
Kopen
En nog meer ...
BorstvoedingVoeding