Babyboom
Babyboom
Baby

Je geeft borstvoeding, er zijn belangrijke voedginstoffen…

3 min
Borstvoeding, Voeding
Baby

Je geeft borstvoeding, er zijn belangrijke voedginstoffen…

3 min
Éveil, Santé
Calcium is belangrijk voor de groei van je baby, vooral voor zijn botten, tanden en nagels, maar ook voor jezelf. Als je lichaam calcium te kort komt, put het uit je reserves: je beenderen !

Je geeft borstvoeding, de voedingsstoffen zijn belangrijk voor jou en je baby. Haal ze uit je voedsel.

 

Calcium

Zorg ervoor dat je voldoende calcium opneemt door minstens 3 zuivelproducten per dag te nuttigen (melk, kaas, yoghurt). Calcium is belangrijk voor de groei van je baby, vooral voor zijn botten, tanden en nagels, maar ook voor jezelf. Als je lichaam calcium te kort komt, put het uit je reserves: je beenderen !

Denk aan melkprodukten zoals yoghurt, maar ook aan kaas met een groot calciumgehalte zoals Cantal, Parmesaan, Comté, Emmental, …

A vind ook in kleinere mate calcium terug in peterselie, amandelen, venkel, noten, olijven en mineraalwater dat verrijkt is met calcium (bevat meer dan 150 mg calcium per liter, zie vermelding op het etiket).

 

Magnesium

Ook magnesium speelt een belangrijke rol in de groei van je baby, het stimuleert vooral de ontwikkeling van de beenderen, spieren en het zenuwstelsel. Magnesium komt ook goed van pas voor mama’s die regelmatig last hebben van spierkrampen.

Je haalt magnesium uit fruit en groenten, geef voorkeur aan: banaan, gedroogd fruit zoals abrikozen en vijgen, witte bonen, linzen, spinazie en soja. Vergeet ook de zuivelproducten en magnesiumrijk water (dat meer dan 50 mg magnesium/liter bevat) niet.

IJzer

Dit is de belangrijkste component van hemoglobine en myoglobine, deze transporteert zuurstof in rode bloedcellen en spiercellen.

Je behoeften in ijzer zijn sterk toegenomen tijdens de zwangerschap, omdat je baby er iedere dag een grote hoeveelheid van opneemt. Je bevalling en het bloedverlies dat dit heeft veroorzaakt, heeft ook bijgedragen aan de uitputting van je ijzerreserves.

Moedermelk dekt alle behoeften van je kind.

Voor jou is vlees een goede ijzerbron, vooral zwarte pens, lever, runds- en lamsvlees hebben een hoog ijzergehalte.

Sommige vissoorten bevatten ook voldoende ijzer maar toch een lager gehalte dan in vlees: tonijn, sardientjes,zalm,…

Ook peulvruchten en graanproducten bevatten ijzer, zoals: gedroogde pruimen, hazelnoot, framboos, noten, linzen, peterselie, venkel, spinazie, sla, …

Ijzer die zich in dierlijke producten bevinden worden beter door het lichaam geabsorbeerd, denk er aan om vooral fruit en groenten te eten die vitamine C bevatten (citrusvruchten, zwarte bes, aardbeien, kiwi, brocoli, rode kool, groene kool, …) vitamine C bevorderd de absorptie van ijzer in je lichaam.

Opgelet : neem enkel ijzersupplementen op doktersvoorschrift.

 

Jodium

Neemt deel bij de vorming van hormonen die door de schildklier worden verwerkt. Deze hormonen zijn betrokken bij de groei en ontwikkeling van de meeste van onze organen, met name de hersenen.

Denk aan vis in het algemeen, en aan mosselen die veel jodium bevatten.

Maar vergeet de zuivelproducten niet (melk, kaas, vooral Roquefort), eieren en gebruik ook joduimrijk zout als je voor jezelf kookt.

 

Vitamine C

Deze vitamine is erkend voor zijn dynamische actie, maar helpt ook bij de bestrijding tegen infecties en bevorderd genezing van wonden.

U vind vitamine C vooral in peterselie, brocoli, pepers, kiwi, zwarte bes, citrusvruchten, …

Opgelet, vitamine C is zeer gevoelig, deze kan vernietigd worden door blootstelling aan licht of door het koken, verkies zeer vers fruit en groeten en koken met stoom of met zeer weinig water.

Vitamine D

Belangrijk voor de ontwikkeling van je baby’s botten en tanden. Deze speelt een belangrijke rol bij de ossificatie van de beenderen, en bevordert vooral de opname van calcium in de beendercellen.

Er bestaan 2 voornamelijke vitamine D bronnen: het lichaam maakt vitamine D aan door blootstelling aan zonnestralen en bevind zich in voedingsemelementen.

Denk er dus aan om met je kind te gaan wandelen als je zonnestralen ziet en voorzie vette vis op het menu (sardines, zalm, tonijn, etc.), eet voldoende vitamine D-rijke zuivelproducten, en gebruik wat meer boter of margarine.

 

Vitamine B9 of Foliumzuur

Deze vitamine biedt ons een goede nachtrust, een uitstekend geheugen en minder vermoeidheid. Ook helpt deze het bloed bij haar functies zoals de zuurstoftoevoer naar de organen.

Neem dagelijks een extra portie vitamine B9 op, want die is onontbeerlijk voor je eigen gezondheid én voor een goede ontwikkeling van je baby.

Vitamine B9 bevind zich vooral in bladgroenten (sla, spinazie, kool, tuinkers, groene bonen…), tarwe, meloen, peulvruchten, gedroogde vruchten, boontjes, courgette, wortel, paprika, eieren, kaas, brood, …

Ontdek nu in onze shop !
Medela
Keep Cool Ultra zwangerschaps- en voedingsbeha zwart S
32.85
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Medela
Keep Cool Ultra zwangerschaps- en voedingsbeha zwart S
32.85
Kopen
Medela
Harmony™ handkolf
38.95
Kopen
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
En nog meer ...
BorstvoedingVoeding