Vlogen bij de eerste berichten over de EHEC-bacterie de komkommers en tomaten bij jou in de koelkast ook onmiddellijk de vuilbak in? Koop je nu ook al geen soja-scheuten meer? Omdat ondertussen nog steeds niet duidelijk is waar de EHEC-besmetting vandaan komt, zetten wij enkele feiten en tips voor jou op een rij.
De EHEC-bacterie is een variant van de E.coli-bacterie, die van nature voorkomt in onze darmen en ons beschermt tegen andere schadelijke of ziekmakende bacteriën.
De EHEC-bacterie is echter een zeldzame en gevaarlijke variant van de onschuldige E.coli-bacterie. Van slechts kleine hoeveelheden van de EHEC-bacterie kan je al erg ziek worden, want de bacterie produceert gifstoffen/toxines die je darmen aantasten.
Mensen die besmet zijn met de EHEC-bacterie kunnen volgende symptomen vertonen:
Echt gevaarlijk wordt het, wanneer patiënten darmbloedingen krijgen of wanneer het HUS-syndroom (hemolytisch-uremisch syndroom) optreedt. De gifstoffen zijn in dit geval ook in het bloed terecht gekomen, met nierfalen en bloedarmoede tot gevolg.
De EHEC-bacterie kan voorkomen in rauwe dierlijke producten en op rauwe groenten. Je kunt dus besmet raken door:
De EHEC-bacterie komt voor in de ontlasting van besmette dieren en mensen, je kunt dus ook besmet raken door:
Een goede persoonlijke hygiëne en het hanteren van voedsel op een veilige manier kan veel leed voorkomen.
Persoonlijke hygiëne:
Een goede handhygiëne is erg belangrijk. Vergeet je handen niet te wassen:
Voedselveiligheid:
Verder vind je ook op de website van het Federaal Voedselagentschap tips over hoe je veilig omgaat met voedsel!
Liesbeth, redactrice