Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe troost ik mijn baby?

2 min
Wellness
Baby

Hoe troost ik mijn baby?

2 min
Éveil, Santé
Door Expert Prof. dr. Bernard Spitz

In het begin is het een beetje zoeken naar een goede manier om je kind te troosten. Is dit niet je eerste kindje, dan gaat dat misschien ook iets gemakkelijker dan bij je eerste. Het is een zoekproces: wat heeft de baby nodig en wat kun jij bieden op dat moment? 

Een baby huilt vaak wel anderhalf tot twee uur per dag zonder dat daarvoor een directe aanleiding te vinden is. Hij huilt over het algemeen het meest als hij tussen de zes en de acht weken oud is, daarna vermindert het geleidelijk.  

Waarom huilt een baby? 

 • Voor een stuk kan het huilen te wijten zijn aan pijn in de onderbuik door gasvorming of ‘koliek’. De krampjes zouden te wijten zijn aan een onvolgroeid spijsverteringsstelsel of omdat de baby allergisch reageert op stoffen in de melk die hij drinkt. Toch verklaart dat niet volledig het huilen.   
    
 • Een baby maakt er ook zijn behoeften mee duidelijk: hij verveelt zich, is moe of krijgt honger. 
    
 • Huilen kan ook een manier zijn om spanning en stress los te laten, bijvoorbeeld omdat hij zich alleen voelt en wil vastgepakt worden, of omdat hij overprikkeld is door te veel geluiden rondom hem. Zo gebeurt het vaak dat een baby heel erg kalm is als hij in een drukke omgeving is, maar veel huilt zodra hij weer thuis in een rustige omgeving is.   
    
 • Een baby kan ook soms heel hard beginnen huilen uit frustratie, omdat hij een nieuwe vaardigheid leert en hij die nog niet meteen onder de knie krijgt. 
    
 • Een baby kan natuurlijk ook omwille van lichamelijke pijn huilen. Als een baby veel huilt, moet je altijd nagaan of hij ergens pijn zou hebben. Het kan dan zijn dat het huilen langer duurt of heel erg plots begint. Je vraagt dan het best advies bij een arts. 

Sowieso kunnen de redenen heel erg verschillend zijn. Het best is om eerst na te gaan of er niet moet voldaan worden aan directe behoeften: moet je baby eten? Heeft hij een vuile luier? Wil hij slapen?  

Wat kun je doen? 

Als je dat allemaal hebt nagegaan en je merkt dat je baby blijft huilen, is het beste wat je kunt doen je baby bij je nemen, dicht tegen je aan. Vroeger werd weleens gezegd dat je je baby daardoor verwende, maar dat is in die eerste maanden absoluut niet het geval. Een draagdoek kan in die zin helpen: je baby voelt zich geborgen en jij hebt je handen vrij.  
Voel je dat je het moeilijk hebt om zelf rustig te blijven en je baby te troosten, vraag dan zeker aan je partner of naaste of ze even willen overnemen. Het belangrijkste is dat je baby voelt dat hij niet alleen is. 

Tip 

Praat tegen je baby, laat hem weten dat je van hem houdt. Laat hem weten dat je er voor hem bent, dat je bij hem bent. Probeer te ontspannen. Neem de baby in je armen, ga in een gemakkelijke stoel zitten en kijk naar zijn gezichtje en in zijn ogen. Houd hem rustig zonder hem op en neer te veren of heen en weer te wiegen.  

Ontdek nu in onze shop !
75%
Bambix
Groeimelk met koekjes 1-3 jaar
14.10
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
75%
Bambix
Groeimelk met koekjes 1-3 jaar
14.10
Kopen
NUK
Afwasmiddel voor flessen met schuimpompje
6.95
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Frans
0.00
Kopen
En nog meer ...
Wellness