Babyboom
Babyboom
Baby

Waarom huilt je baby?

3 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

Waarom huilt je baby?

3 min
Éveil, Santé
Wanneer je baby huilt, zal je je soms hulpeloos voelen. Maar panikeer niet: alle baby's huilen; zelfs als ze perfect gezond zijn. Het is volkomen normaal dat je baby meerdere keren per dag huilt. Huilen is immers de enige manier waarop je baby zijn behoeften - honger, pijn, ongemak of verveling - kan uiten en dus je aandacht trekken.

Je baby is volledig afhankelijk van jou. Als je snel en kalm reageert op gehuil, voelt je baby zich veilig en getroost en dat is belangrijk voor zijn ontwikkeling.

Het is niet altijd gemakkelijk om te ontcijferen waarom je baby precies huilt. Wij geven je wat tips!

Je baby heeft honger

Meestal huilt je baby omdat hij honger heeft. Dit geldt met name voor jonge baby’s. Als je baby honger heeft, klinkt het huilen regelmatig en wordt het intenser als zijn behoefte niet wordt vervuld. Over het algemeen stopt het huilen zodra je baby gevoed wordt.

Je baby heeft een vuile luier

Een vuile luier kan de bron van het ongemak en gehuil van je baby zijn. Vooral als zijn huid gevoelig is voor vocht of als zijn billetjes snel geïrriteerd zijn. Sommige baby's hebben dan weer helemaal geen last van een vuile luier. Het verschonen van de luier kan voldoende zijn om je huilende baby te kalmeren. Zorg er ook voor dat de luier niet te strak zit en dat je baby zich comfortabel in zijn kleding voelt.

Je kleintje heeft het te koud of te warm

Je baby kan zich ongemakkelijk voelen wanneer hij te veel of net te weinig bedekt is. Voel aan je baby’s buikje of hij het te warm of te koud heeft; dit is een betrouwbare graadmeter. Bovendien zal hij onder zijn kleding zweten als hij het te warm heeft. Probeer verder ook de temperatuur van zijn kamertje op 18° C te houden.

Je baby heeft nood aan knuffelen

Sommige baby's hebben een sterke behoefte aan contact en knuffelen; ze voelen zich veilig en rustig in je armen. Ze zullen bijgevolg huilen totdat je hen oppakt. Aarzel niet om je baby te dragen en knuffelen tijdens de eerste levensweken - en nog lang daarna! Als je je baby vasthoudt, kalmeert hij door jouw stemgeluid of regelmatige hartslag.

Je baby is moe

Je zal snel de tekenen van vermoeidheid bij je baby herkennen: hij is humeurig, huilt, geeuwt of wrijft in zijn oogjes. Soms hebben baby's moeite met inslapen, vooral als ze erg moe zijn. Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat baby's overal en altijd in slaap vallen, maar ze hebben eigenlijk rust nodig om in te slapen. Sommige baby's huilen meer aan het eind van de dag. Het is hun manier van zeggen dat de dag lang genoeg geweest is en dat het nu slaaptijd is. Ook wanneer je baby overprikkeld is - door bezoek, lawaai, licht, … - zal hij moeilijk de slaap kunnen vatten. Zorg voor een prikkelarme plek waar je baby rustig in slaap kan vallen.

Je kleintje voelt zich niet goed

Als je baby zich ongemakkelijk voelt of ergens pijn heeft, zal zijn huilen anders dan normaal klinken: zwakker, feller, aanhoudender of heel plots. Het gedrag van je baby kan je al meer vertellen:
- een baby die veel huilt na het voeden, kan last hebben van reflux of koliek.
- een baby die huilt, koorts heeft en zijn oortjes aanraakt, kan last hebben van een oorontsteking. Raadpleeg een arts in geval van twijfel en/of koorts.
- virussen en bacteriën kunnen intense pijn, met of zonder koorts, en huilen veroorzaken. Raadpleeg een arts in geval van twijfel en/of koorts.

Je baby heeft tandpijn

Je baby huilt veel, maar heeft ook andere symptomen: hij kwijlt veel, bijt op alles wat hij in zijn handjes krijgt, is prikkelbaar en humeurig. Misschien heeft je baby wel minder eetlust en is zijn tandvlees rood? Of heeft hij last van rode billetjes? Dan zijn je baby’s traantjes vast het gevolg van het doorkomen van de tandjes; een pijnlijk en vermoeiend proces voor je kindje. Over het algemeen verschijnen de eerste tanden tussen de 4 en 7 maanden. En dat dit niet altijd prettig voor je baby is, zullen jullie als ouders ook geweten hebben. Verlicht de pijn door je baby een zachte bijtring te geven of zijn tandvlees te masseren met een Homeopathisch geneesmiddel, zoals de unidosissen van Camilia. Vraag meer informatie aan uw apotheker!

Maar niemand kent je baby beter dan jijzelf. Als je denkt dat er iets mis is, aarzel dan niet je huisarts of een kinderarts te contacteren.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen