Babyboom
Babyboom
Baby

Baby op zwemles. Een goed idee?

3 min
Wellness
Baby

Baby op zwemles. Een goed idee?

3 min
Éveil, Santé
Jij of je partner gaat samen met je kindje in het water. Gerustgesteld door jouw aanwezigheid zal het geleidelijk aan initiatief nemen, durven, zijn hoofd onder water houden.

Je bent als een visje in water en wil je baby graag deze nieuwe wereld leren kennen? Of men heeft je verteld dat watergewenning baby’s ontwikkeling ten goede komt? Maar hoorde je ook dat dit gevaarlijk kan zijn voor je baby en dat hij er allerlei nare zieken door kan oplopen? Wat is nu het correcte antwoord?  Wél of niet in het water? 

 

Het is geen competitie, forceren is uit den boze

Babyzwemmen heeft tot doel je kleintje aan water te gewennen en zowel lichamelijk als relationeel nieuwe ervaringen te laten opdoen. Voor kindjes die schrik van water hebben is dit een uitstekende formule om er meer vertrouwd mee te worden. Jij of je partner gaat samen met je kindje in het water. Gerustgesteld door jouw aanwezigheid zal het geleidelijk aan initiatief nemen, durven, zijn hoofd onder water houden.... Het zwembad wordt een speeltuin vol speelgoed, kleine drijvende matjes en glijbanen.

 

Een team van profi’s en een aangepaste infrastructuur

Ieder team dient te bestaan uit professionele zwemleerkrachten en professionele kinderverzorgers De begeleiders in het water bieden situaties aan afgestemd op de leeftijd en het eigen ritme van het kind.

 

Op welke leeftijd mag je hiermee starten?

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert om niet met je kindje naar openbare zwembaden te gaan voordat het 1 jaar oud is. De vóór deze leeftijd ontvangen vaccins beschermen immers enkel tegen zeer specifieke ziekten en niet tegen de ziekten die vaak voorkomen in zwembaden en verantwoordelijk zijn voor oorontstekingen, bronchitis en longontsteking. Vergeet niet dat de longen van baby's nog onvolgroeid zijn. Het chloor in het water kan je baby verzwakken en meerdere reacties veroorzaken, vooral op het vlak van de ademhaling, maar ook op de huid.

"Baby’s die zwemmen lopen twee keer zoveel gevaar als andere kinderen om bronchiolitis te krijgen. […] Als we traditionele risicofactoren zoals opvang in een crèche of antecedenten van astma en allergie in de familie uitsluiten, is het risico van bronchiolitis vier keer zo hoog als de baby meer dan 20 uur in een al dan niet overdekt zwembad doorgebracht heeft," aldus Professor Alfred Bernard van de universiteit van Louvain-la-Neuve.

Mag je je kindje dan niet laten zwemmen?

Er zijn zwembaden die worden ontsmet met behulp van methoden die minder schadelijk voor baby's zijn. Vraag hiernaar bij de instellingen die babyzwemlessen aanbieden. En vraag dan meteen ook of de watertemperatuur tussen de 30° en 32° ligt. Bij voorkeur dient een sessie niet langer dan 20 tot 30 minuten

Qua zwemuitrusting is het om hygiënische redenen belangrijk baby een antilekluier aan te doen. Voorzie ook een flesje water en een tussendoortje zoals een fruitpapje, want van spelen in het water krijg je een reuzenhonger!

We raden je aan eerst je arts om advies te vragen voordat je met je baby in het water gaat!

 

Wat zijn de voordelen voor je kindje?

  • De beleving van nieuwe sensaties door de verschillende geluiden in en het contact met het water.
  • De ontwikkeling van zijn psychomotoriek: het beweegt mee met jou in het water en ontdekt zo nieuwe bewegingen.  Het is ook goed voor zijn ademhaling, die het op een nieuwe manier leert gebruiken.
  • Het draagt bij tot zijn socialisering: het komt in contact met de begeleiders, maar ook met de andere kindjes, die het vaak zal trachten te imiteren.
  • Watergewenning: als je kindje groter is, zal het met meer zelfvertrouwen in het water springen en je natspetteren! 

 

Het is ook een leuk moment voor jullie samen.  Deze activiteit buitenshuis verstevigt jullie band en vooral de vertrouwensband van baby ten opzichte van jou.  Je zal hier zeker mooie herinneringen aan overhouden.

Ontdek nu in onze shop !
Naïf
Mom - Pregnancy Body Oil
12.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Naïf
Mom - Pregnancy Body Oil
12.90
Kopen
The Yes company
YES Neutraal intiem reinigingsschuim
14.94
Kopen
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
En nog meer ...
Wellness