Babyboom
Babyboom
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 12 maanden oud

3 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 12 maanden oud

3 min
Éveil, Santé
Het is je kindje dat beslist wanneer het wilt lopen. Al enige tijd loopt het rondjes in het park of loopt het aan je pink van het ene meubel naar het andere.

Lichamelijke ontwikkeling

Gewicht

Hij komt ongeveer 400 g aan

Een jongen weegt 8,4 tot 12 kg – Een meisje weegt 7,5 tot 12 kg

Lichaamslengte

Je kleintje groeit 1/2 tot 1 cm deze maand.

Een jongen is 71 tot 80 cm groot.  Een meisje is 69 tot 79 cm groot.

 

Motorische ontwikkeling

Het is je kindje dat beslist wanneer het wilt lopen. Al enige tijd loopt het rondjes in het park of loopt het aan je pink van het ene meubel naar het andere. Op een dag laat het je hand los en zet het zonder hulp enkele passen. Verrast door zijn eigen durf en prestatie zal het weer op z’n achterste vallen.  Maar deze roes van de 1ste passen zonder hulp heeft het overtuigd dat het dit ook alleen kan. Het is ook door het vertrouwen dat het heeft in zijn omgeving dat het ‘de 1ste passen’ alleen durft te zetten. Als je lieveling voelt dat je gespannen bent en schrikt hebt dat hij zou kunnen vallen, zal hij minder zin hebben om het ook alleen te proberen. Sterk zijn zelfvertrouwen door hem aan te moedigen, maar forceer hem nooit.

Dit moment, waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, vindt plaats tussen 11 en 18 maanden. Je mag dus nooit denken in termen van achterstand, daar ieder kind gewoon zijn eigen ritme heeft. Elke baby ontwikkelt zich immers volgens zijn eigen tempo, afhankelijk van zijn vaardigheden op dat moment en zijn karakter.

Het ontwaken van de zintuigen en het contact met anderen

Vanaf de leeftijd van één jaar gaat je kleintje over tot actie. Sinds zijn geboorte heeft hij alles in zijn hoofd opgeslagen. Met een sterk gevoel voor observatie ontgaat hem geen enkel detail van alle gebeurtenissen die zich in huis afspelen, van al wat je doet en zegt. En dan wordt je met stomheid geslagen als hij ineens naar de telefoon rept om deze op te nemen. Om tot deze prestatie te komen gebruikt hij natuurlijk zijn hoofd, maar hij zet ook zijn lichaam aan het werk, dat hij steeds meer onder controle krijgt. Alles wat nieuw is, interesseert hem en zet hem aan tot nieuwe avonturen. Zijn denken verfijnt zich: hij denkt na, hij onderneemt actie en als dit geen resultaat oplevert, zal hij via trial en error alsnog trachten zijn doel te bereiken.

Hij zal deze periode zeer opwindend vinden. Alles is voor hem een spel, dat des te spannender is omdat hij er de hoofdrol in speelt. De wereld behoort hem toe en hij is klaar voor alle ontdekkingen, die voor hem geen grenzen kennen, behalve degene die jij hem oplegt. Hij wil je uitdagen, je testen om te zien hoe ver hij kan gaan. Het is zo leuk om grond uit de plantenbak te kieperen, kasten te openen en leeg te maken, koekjes van grote broer op te eten.... Hij wil je reactie te zien, die hij vooraf al kent. Hij verwacht zich gewoon aan een ‘njet’. Dit is een natuurlijke fase; je kleintje barst van de energie en moet kunnen bewegen, een heleboel dingen uitproberen. Saboteer niet voortdurend zijn projecten, ook al zijn ze een beetje riskant.  Het gevaar bestaat dan dat je een passief kind krijgt, dat alle gevoel van nieuwsgierigheid en autonomie kwijtspeelt.

 

Speelgoed

Je kindje begint te lopen. Heel wat speelgoed helpt hem in deze cruciale fase. We hebben het hier over het uitgebreide gamma van loopwagentjes, duwkarretjes en andere kleine autootjes waar je kind met verbazingwekkend gemak op of in kruipt om de nieuwe wereld tegemoet te ‘stappen’.

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen