Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Hoe word ik eiceldonor?

2 min
Kinderwens

Hoe word ik eiceldonor?

2 min
Éveil, Santé
<p>Eiceldonor worden is niet zo eenvoudig als het lijkt. Terwijl een man genoeg heeft aan een blootblad en een potje om spermadonor te worden, komt er bij eiceldonatie veel meer kijken.

 

Eiceldonoren : jong, gezond en gekeurd!

Ook al is er een ellenlange wachtlijst voor eiceldonaties, eiceldonoren moeten jonger zijn dan 35 jaar. Daarnaast wordt de donor gecontroleerd op genetisch overdraagbare ziekten en word ze onderzocht door een gynaecoloog en een psycholoog.

Als eiceldonor moet je immers stevig in je schoenen staan en kan je niet zomaar, in het midden van een cyclus, opgeven. Terwijl jij een hormonen-behandeling krijgt, wordt ook de vrouw die wacht op een eiceldonatie lichamelijk en geestelijk klaargestoomd. Een psycholoog probeert je motivatie te begrijpen en wil er zeker van zijn dat je de eiceldonatie waarmaakt als je beslist donor te worden.

Waar kan ik me aan verwachten als eiceldonor?

Elke eiceldonor start een hormonenbehandeling, om de groei van een groter aantal eicellen te stimuleren. Die hormonenkuur kan voor een vrouw erg belastend zijn. Sommigen krijgen last van harde buiken, terwijl anderen er een erg slecht humeur op nahouden.

Twee weken lang word je regelmatig verwacht in het ziekenhuis, om de hormonenkuur op te volgen en de pick-up voor te bereiden. Een pick-up is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving, waarbij de rijpe eicellen worden geplukt. Ook al voelt niet iedereen deze ingreep, heel wat vrouwen vinden de pick-up een pijnlijke ervaring.

Leer ik de persoon kennen aan wie mijn eicel geschonken wordt?

In ons land wordt er voornamelijk met anonieme eiceldonatie gewerkt. Het is niet verboden om je eicellen te schenken aan je zus, je vriendin of je buurmeisje, maar dokters raden het eerder af om later psychische moeilijkheden te voorkomen.

Anonieme eiceldonatie wil dan ook zeggen dat je, na het afstaan van je eicellen, niet zal weten of de vrouw die jouw eicel kreeg zwanger werd en of het haar en het kindje goed gaat.

Zijn er risico's verbonden aan eiceldonatie?

De risico's die je loopt bij een eiceldonatie zijn eerder beperkt, maar toch belangrijk om weten. De eierstokken kunnen overreageren door de hormonenbehandeling. Hyperstimulatie heeft geen langdurige gevolgen maar je voelt je gedurende een vijftal dagen onwel.

Daarnaast maakt de hormonenbehandeling je vruchtbaarder en moet je opletten dat je niet zelf zwanger wordt. Ook de cyclus na de hormonenbehandeling moet je extra oppassen.

Daarenboven houdt elke medische ingreep een risico in. Een mogelijke buikinfectie, die je zou kunnen oplopen door de pick-up, kan je eigen vruchtbaarheid in gevaar brengen. De kansen hierop zijn erg klein maar de meeste ziekenhuizen in ons land zijn erg voorzichtig en raden soms eiceldonatie bij vrouwen die nog geen kinderen hebben af. Voor de eiceldonor is het afgelopen na de pick-up.

Wil jij graag eiceldonor worden?

Neem dan contact op met het fertiliteitscentrum in je buurt of kijk op www.eiceldonor.be.

 

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen