Babyboom
Babyboom
Baby

Hoeveel puzzelstukjes op welke leeftijd?

3 min
Spelletjes
Baby

Hoeveel puzzelstukjes op welke leeftijd?

3 min
Éveil, Santé
Of hij nu gemaakt is van hout, karton of verschillende vormen, de puzzel is het ultieme rustige spel waar dat het kind in staat stelt zich te ontwikkelen. Het is noodzakelijk om de moeilijkheidsgraad van de puzzel aan te passen aan de leeftijd van jouw kind.

Of hij nu gemaakt is van hout, karton of verschillende vormen, de puzzel is het ultieme rustige spel waar dat het kind in staat stelt zich te ontwikkelen. Het is noodzakelijk om de moeilijkheidsgraad van de puzzel aan te passen aan de leeftijd van jouw kind. De concentratietijd verschilt en een spel dat te ingewikkeld is voor jouw kind kan ertoe leiden dat het zijn geduld verliest en het opgeeft. Wanneer een puzzel geslaagd is, dan is  een kind trots  op zichzelf en krijgt hij zelfvertrouwen.

Waarom zijn puzzels goede spelletjes voor de ontwikkeling van je kind?

De voordelen van puzzelen zijn  talrijk. Alleen of begeleid door ouders kunnen kinderen hun fijne motoriek, woordenschat en geheugen ontwikkelen met dieren- of kleurenpuzzels. Ze zullen ook hun hand-oog coördinatie ontwikkelen: ze observeren en draaien de stukken in alle richtingen om de plaats van elk stuk te vinden. Aanvankelijk begeleid door de ouders, zal het kind geleidelijk aan zelfstandigheid winnen om de puzzel alleen te voltooien.

Kies de perfecte puzzel voor jouw kind, afhankelijk van zijn/haar leeftijd. Er moet rekening worden gehouden met het aantal stukken, het materiaal en het soort puzzel.

Hoeveel puzzelstukjes voor de leeftijd van mijn kind?

  • Mijn kind is nog geen jaar oud

Op deze leeftijd is puzzelen niet nodig. Je baby is nog niet in staat om de puzzel succesvol te maken. Het aanbieden van een puzzel werkt averechts; het zal frustratie veroorzaken en hem geen vertrouwen geven.

  • Mijn kind is tussen 12 en 24 maanden oud

Voordat je baby 2 jaar oud is, kun ja  het beste een puzzel kiezen met tussen de 2 en 5 stukjes. Inbouwpuzzels zijn ideaal om plezier en educatie te combineren. Kies grote, stevige stukken, gemaakt van hout en met knoppen om ze gemakkelijker vast te kunnen pakken. Geen zorgen, baby kan zich vermaken zonder het risico dat hij de stukjes inslikt of breekt.

  • Vanaf 2 jaar

Puzzels met maximaal 10 stukjes zijn perfect voor kinderen van 2 jaar. Ze kunnen gemaakt zijn van hout of karton. Met een meer ontwikkelde handmotoriek kan het kind nu stukken in elkaar zetten en niet alleen in elkaar passen. Ze werken aan ruimtelijke geometrie en worden zich bewust van de vorm van de randen.

Kubuspuzzels met verschillende afbeeldingen op elke zijde van de kubus zijn ook een alternatief voor de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht van jouw kind. Kies puzzels met afbeeldingen die het kind aanspreken en met kleuren die zijn of haar aandacht trekken.

  • Vanaf 3 jaar

Het kind beheerst de omgang met kleine voorwerpen, waardoor het geleidelijk aan kan genieten van meer gesofisticeerde puzzels van maximaal 30 stukjes. Deze speelse activiteit helpt hen te redeneren, te analyseren en af te leiden. Zijn logisch leren ontwikkelt zich meer en meer. Altijd met de aanmoediging van zijn ouders, groeit zijn zelfvertrouwen.

  • Vanaf 4 jaar

Met een goed ontwikkelde fijne motoriek is het kind nu in staat om een puzzel tot 60 stukjes in elkaar te zetten als een volwassene. Je kunt de trots op zijn succes in zijn ogen zien. Zijn smaak groeit, dus moet je een thema kiezen dat hij leuk vindt.

  • Vanaf 5 jaar

Op deze leeftijd kan je kind puzzels maken met wel 100 stukjes. Je kunt ook puzzels met verschillende vormen gaan aanbieden. 3D puzzels of dierenpuzzels kunnen een extraatje zijn voor jouw peuter.

  • Vanaf 6 jaar

Nu je kind volledig zelfstandig en vaardig is met puzzels, is het  tijd om hem puzzels met 150 tot 300 stukjes aan te bieden. De modellen die je jouw kind nu aanbiedt zijn complexer met meer gedetailleerde afbeeldingen. De stukjes zijn kleiner en talrijker; jouw kind zal aan zijn geduld werken bij het sorteren van de stukjes.

Puzzels zijn vooral een rustige bezigheid die zowel jong als oud zal bevredigen. Het is een moment van rust en delen, waardoor baby spelenderwijs kan leren. Vergeet niet dat elke baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, het belangrijkste is dat jouw kind opbloeit in deze activiteit.

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.17
Kopen
En nog meer ...
Spelletjes