Babyboom
Babyboom
Zwanger

Vraag aan de redactie : alcohol tijdens eerste weeken

2 min
Voeding
Zwanger

Vraag aan de redactie : alcohol tijdens eerste weeken

2 min
Éveil, Santé
<p>"Ik drink normaal nooit alcohol maar vandaag hebben we een Kerstfeestje op het werk en dringen mijn collega's aan op een glaasje champagne. Ik ben nu 18 weken zwanger. Kan dat kwaad voor mijn kindje?"

Dagelijks krijgt de redactie van Babyboom vragen over alcohol tijdens de feestdagen. Hoe zit het nu eigenlijk? Mag je alcohol drinken als je zwanger wil worden? En wat als je al zwanger bent? Is 1 glaasje champagne nefast voor je kindje?

Alcohol als je zwanger wil worden

Alcohol schaadt je vruchtbaarheid. En dat geldt ook voor wijn of champagne!

Een recente studie in Engeland onderzocht de invloed van verschillende factoren op de vruchtbaarheid van 2112 zwangere vrouwen. Bij zowel de man als vrouw werd gevraagd naar leeftijd, roken en alcoholgebruik. Daarnaast werd bij de vrouw onder andere gekeken naar gebruik van thee en koffie, overgewicht van de vrouw, levensstandaard, drugsgebruik, het gebruik van alcohol en coïtusfrequentie. Geconcludeerd werd dat de levensstijl een significante invloed heeft op de vruchtbaarheid. De invloed van roken, alcohol en thee/koffieconsumptie blijkt dosisafhankelijk te zijn. Een glaasje champagen bij de feestdagen kan dus geen kwaad maar hoe minder je drinkt, hoe beter.

Wat doet dat ene glaasje alcohol als je zwanger bent?

Als je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap, drinkt je baby mee!

De alcohol die je drinkt, wordt dadelijk in je bloed opgenomen dus ook, via de placenta of moederkoek, in het bloed van je baby. Dit verstoort het metabolisme van het embryo. Aangezien de lever van je baby deze alcohol nog kan niet verwerken, blijft de alcohol langer in het babybloed. Ondertussen kan de giftige stof schade aanrichten aan de foetus.

Vele zwangere vrouwen vragen zich toch af of een glaasje nu en dan kwaad kan. De meest objectie reactie hierop is: hoe minder je drinkt, hoe beter. Een glaasje bij de feestdagen kan geen kwaad maar denk eraan dat van elk glas alcohol dat je drinkt een gedeelte bij de baby komt. Ook relatief kleine hoeveelheden kunnen daarom al schade aanrichten bij de ontwikkeling van de hersenen. Met kleine hoeveelheden wordt dan bedoeld een of twee glazen elke dag, of bij gelegenheden drie glazen of meer.

Wat als het een glaasje meer wordt en je bent zwanger?

Regelmatig alcoholverbruik kan nefaste gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een baby. Overmatig en dagelijks gebruik van alcohol kan zelfs aanleiding geven tot het foetale alcoholsyndroom (FAS). Dit wil niet zeggen dat je baby verslaafd is aan alcohol maar dat de pasgeborene een lichamelijke handicap heeft die te wijten is aan een blootstelling aan alcohol tijdens zijn leven in de baarmoeder.

Baby’s met FAS kunnen ook een groeiachterstand oplopen, een kleinere weerstand hebben en bijgevolg gevoeliger zijn voor infecties. Ook het centrale zenuwstelsel van deze baby’s is beschadigd.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding