Babyboom
Babyboom
Zwanger

Is het veilig een kinderkamer te verven? En moeten we dan voor biologische verf kiezen?

2 min
Organisatie/Administratie
Zwanger

Is het veilig een kinderkamer te verven? En moeten we dan voor biologische verf kiezen?

2 min
Éveil, Santé
Ik ben vijf maanden zwanger. Stiekem heb ik al foto's opzij gelegd van leuke babykamers. De trotse papa wil nu niets liever dan zelf aan de slag gaan maar we blijven discuteren of je nu kan verven of beter kan behangen. Wat is het gezondste voor de baby? Mag een babykamer geverfd worden? Of kan je enkel biologische verf kiezen?

Doe-het-zelvers in de kinderkamer: opgepast met verf en vernis!

Wil je jouw baby een gezonde rust bezorgen, dan neemt de handige doe-het-zelver beter enkele regels in acht!

Zo zorg je er beter voor dat de verf gedroogd is voor je kindje geboren wordt. Verlucht het kamertje in de weken - eventueel maanden - voor de geboorte zo vaak als mogelijk. Een baby is immers volop in ontwikkeling en dan kunnen chemische stoffen heel wat invloed hebben. Slaperigheid en braken zijn mogelijke effecten die kunnen optreden.

Advies van het antigifcentrum over het gebruik van verf in de kinderkamer

Het Vlaams Antigifcentrum raadt aan in een kinderkamer verf en vernis te gebruiken die gebaseerd zijn op basis van water, zoals acryl- of latexverf.

” Watergebaseerde producten kunnen een alternatief zijn, maar zijn ook niet helemaal veilig," legt men in het Antigifcentrum uit. "Omdat baby’s gevoeliger zijn dan volwassenen kunnen acryl- of latexverven en andere solventvrije producten toch geurhinder en lichte misselijkheid veroorzaken. Laat de babykamer dus voldoende drogen én verluchten voordat je er een kind in te slapen legt.”

Om een idee te krijgen of een product al dan niet solventvrij is, kan de verpakking je helpen. Laat je informeren in de verfwinkel of doe-het-zelf-zaak als je verdere vragen hebt.

Denk er bovendien ook aan dat baby’s grijpgrage handjes hebben en ze al eens ergens op willen bijten. Producten van chemische aard zoveel mogelijk weren uit de kinderkamer, niet enkel verven, maar ook muggenmelk, huisparfums en andere!

Natuurverf: een veilig alternatief voor de kinderkamer

Het enige echte alternatief is dan dan ook natuurverf. Natuurverven bevatten voor het overgrote deel (85-100 %) natuurlijke grond- en toeslagstoffen en weining tot geen chemische toevoegstoffen. Ook natuurverven kunnen onderverdeeld worden in watergedragen verven of solventgedragen verven. Meestal gaat het in het laatste geval over natuurlijke solventen (bijvoorbeeld natuurlijke gomterpentijn, waar sommige mensen ook allergisch op reageren), soms echter ook op basis van gezuiverde chemische solventen (bijvoorbeeld isoparafinen).

Verven met het natureplus-label bieden de meeste garantie op onschadelijkheid voor mens en milieu. De natuurverven zijn intussen van gelijke en soms zelfs betere kwaliteit dan de gewone synthetische verven.

Hoe maak je je kinderkamer toch fris en levendig?

Muurstickers zijn gemakkelijk zelf aan te brengen, betaalbaar en erg mooi. Sommige interieurcollecties bieden naast de muurstickers ook bijpassend behang, kussens en andere woonaccessoires.

De muurstickers variëren in grootte, vorm en kleur. Je kan ze gebruiken als fotokader, je kan een krijtbordsticker in de vorm van je keuze op de muren kleven én je kunt bijpassende opbergdozen combineren. Stoere vliegtuigen, prachtige prinsesjes in roze tule en levensechte wilde dieren… helpen de fantasievolle leefwereld van je kleintje vorm geven.

Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Natural 2.0 starterset Glas
47.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Natural 2.0 starterset Glas
47.99
Kopen
67%
Bojungle
Dinner set maïs - roze eenhoorn
14.16
Kopen
Doomoo
Buddy Classic Light Grey
57.00
Kopen