Babyboom
Babyboom
Baby

Je geslachtsorganen

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

Je geslachtsorganen

2 min
Éveil, Santé

Maak je geen zorgen als je vaginale afscheiding na de bevalling droog en ruw is. Dit kan 10 weken duren en je seksuele betrekkingen een beetje pijnlijk maken. Gebruik desnoods een glijmiddel om het seksueel contact aangenamer te maken.

De spiervezels die de bekkenbodem van het kleine bekken afsluiten, hebben zwaar geleden onder de zwangerschap en de bevalling. Zij hebben 6 weken nodig om terug correct te kunnen samentrekken.

Na de geboorte weegt je baarmoeder ongeveer 500 g en heeft ze de omvang van een meloen. Daarna zal de grootte van de baarmoeder met ongeveer 1 cm per dag afnemen en rond de 10de dag na de bevalling, zal je baarmoeder nog maar 300 g wegen. Pas 6 weken na de bevalling zal de baarmoeder haar oorspronkelijk grootte hebben (vergelijkbaar met een kleine vijg) en zal ze terug 50 à 70 g wegen.

Het baarmoederslijmvlies dat zich tijdens de zwangerschap ontwikkeld heeft, neemt af in 5 dagen en geneest tussen de 6de en 25de dag. Het ontwikkelt zich dan weer snel tussen de 25ste en 45ste dag. Wanneer je menstruele cyclus herneemt, hangt af van het feit of je al dan niet borstvoeding geeft.

De baarmoederhals sluit zich geleidelijk af in 3 weken. De interne opening is na 2 weken perfect terug afgesloten. De externe opening doet er langer over om af te sluiten.

Of je nu borstvoeding geeft of niet, de eierstokken kunnen hun werking terug hernemen vanaf 25 dagen na de bevalling. Als je borstvoeding geeft, is de kans groot dat er tijdens je eerste cycli geen eisprong plaatsvindt.

In theorie kan je tot de 3de maand wachten voor je terug een anticonceptiemiddel neemt bij afwezigheid van menstruatie. In de praktijk is het toch veiliger een minipil te nemen om een onverwachtse zwangerschap te vermijden. Vraag hiervoor raad aan je gynaecoloog.

Als je geen borstvoeding geeft, volgt je eerste menstruatie op je eerste eisprong. Je moet in dit geval terug anticonceptiemiddelen nemen vanaf de derde week.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
Natracare
Maandverband maxi regular normaal
3.78
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Speciaal voor Mama