Melk en melkproducten hebben een hoge ‘nutriëntendichtheid’: ze leveren veel belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen, en relatief weinig calorieën. Voor zwangeren is zuivel een belangrijke bron van calcium. Calcium is bijvoorbeeld nodig voor de opbouw van de botten van de baby.
De belangrijkste voedingsstoffen in melk zijn eiwit, calcium, zink, foliumzuur, fosfor en de vitamines B2, B6 en B12. De meeste kazen mag je gewoon blijven eten tijdens de zwangerschap. Dus: alle gepasteuriseerde kazen, alle boerenkazen, maar ook bijvoorbeeld roombrie, Camembert, Boursin en MonChou. Wat je beter kunt laten staan tijdens de zwangerschap zijn buitenlandse zachte kazen gemaakt van rauwe melk. Zachte ‘rauwmelkse’ kazen worden bereid van melk die niet gepasteuriseerd is, waardoor hij besmet kan zijn met de listeriabacterie, waar je baby erg ziek van kan worden.
Babyboom adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) melk(producten) en 2 plakken (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.
Allergisch voor koemelk
Finse wetenschappers ontdekten nu dat de voeding van een vrouw tijdens de zwangerschap en borstvoeding een