Babyboom
Babyboom
Zwanger

Koolhydraatarm dieet: kan het in de zwangerschap?

2 min
Voeding
Zwanger

Koolhydraatarm dieet: kan het in de zwangerschap?

2 min
Éveil, Santé
Steeds vaker hoor je over het koolhydraatarm dieet. Maar mag je dat dieet verder zetten of starten in je zwangerschap?

Vrouwen hebben verschillende redenen tot het volgen van een koolhydraatarm dieet. Het zou gezond zijn en helpen bij het afvallen. Daarenboven is het koolhydraatarm dieet het meest effectieve, gezonde en makkelijkst vol te houden dieet dat er bestaat. Je hoeft jezelf dus niet uit te hongeren om af te vallen. Er is heel veel dat je wel gewoon mag eten, alleen geen brood, pasta, rijst, aardappels, snoep, koek, frisdrank en kant-en-klare producten.

Kan een koolhydraatarm dieet in je zwangerschap?

Een wetenschappelijke studie, gepubliceerd op Birth Defects Research, toont aan dat er een duidelijke correlatie tussen een koolhydraatarm dieet en neurologische aandoeningen is. Dit is de eerste studie die aantoont dat een beperkte inname van koolhydraten de kans op anencephaly of spina bifida verhoogt. Uit het onderzoek blijkt dat deze kans met ruim 30% wordt verhoogd. De onderzoekers willen geen paniek veroorzaken, verdere studie is dan ook nodig.

Het gaat voornamelijk om de opname van foliumzuur. Inname hiervan schiet  bij een glutenvrij of koolhydraatarm dieet vaak tekort. Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine B11. Deze vitamine is belangrijk voor de groei en werking van het lichaam. Ook is het van belang bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van de foetus. Zwangere vrouwen moeten dagelijks 400 microgram foliumzuur binnenkrijgen. Van nature komt vitamine B11 voor in volkorenproducten, brood, groenten, vlees en zuivel. Zwangere vrouwen krijgen vaak onvoldoende foliumzuur binnen. Dit wordt nog eens versterkt bij het volgen van een koolhydraatarm of glutenvrij dieet.

Bij een tekort aan foliumzuur is de kans op geboorteafwijkingen vergroot. Het gaat hierbij om een hazenlip, open ruggetje en open gehemelte. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om extra foliumzuur tabletten te slikken, te beginnen 4 weken voor de mogelijke zwangerschap. Na de tiende week van de zwangerschap is het niet langer nodig om extra foliumzuur in te nemen.

 

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding