Babyboom
Babyboom
Zwanger

Jij in maand 8 van je zwangerschap

6 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Jij in maand 8 van je zwangerschap

6 min
Éveil, Santé
Nog maar twee maanden te gaan. Courage!

Je optimisme kan een dipje krijgen en je maakt je zorgen. Je voelt je zwaar, je wordt sneller moe en je hebt nog tal van ditjesen datjes te regelen voor de geboorte.

Al deze zorgen en vragen worden weerspiegeld in je dromen en je hebt er genoeg!

Het is heel natuurlijk. Praat met uw familie en vrienden of uw dokter, zij zullen u raad kunnen geven en u vooral kalmeren.

Je zweet veel, niets anders te doen dan drinken om te compenseren. Wees voorzichtig met calcium! Uw baby verbruikt veel calcium, geef hem voldoende zodat hij het niet van uw tanden of botten afneemt.

U kunt een steek in uw onderbuik voelen. Dit is normaal omdat de botten in uw bekken langzaam uit elkaar bewegen om de doorgang voor de baby te vergemakkelijken. Dit is een goed teken, je lichaam maakt zich klaar! Geen lange reizen meer, zeker niet in de auto.

Voor de komende weken geldt maar één regel (pas op dat je niet in de gaten wordt gehouden!): rust!

Voor de meesten van jullie begint het zwangerschapsverlof nu. Maak van de gelegenheid gebruik om uw koffer en die van uw baby voor de kraamafdeling in te pakken.

Waarom profiteert u er niet van om de komst van uw kleintje te vieren op een babyborrel die uw vrienden voor u organiseren (we zeiden rust!)? Het is een tijd om samen te komen met je vriendinnen, onder het genot van pastelkleurig gebak, voordat je gaat leven op baby's tempo. 

8 maanden zwangerschap: evolutie van de baby

Dit is de baby die zich eigenlijk heeft omgedraaid.

Hij heeft zijn hoofd naar beneden en is klaar om verder naar de uitgang te gaan. Hij lijkt misschien steeds benauwder voor u, maar dit is zijn natuurlijke omgeving en hij voelt zich er op zijn gemak.

Zijn spijsverteringsstelsel werkt en uw baby krijgt veel meer calcium binnen dan in de vorige maanden. Dus neem wat. Aan de andere kant zijn de lever, het hart en de longen nog in ontwikkeling. Haar haar en nagels zijn gegroeid.

Een soort witachtige, stroperige laag, de "vernix caseosa", bedekt zijn hele lichaam. 

Uw baby is ongeveer 40 cm lang en weegt ongeveer 2,4 kg. De laguno is verdwenen. Zijn huid heeft een rozige tint gekregen, veel minder rood. Het is bedekt met vernix caseosa. Van nu af aan, zal zijn groeicurve vertragen. 

Een derde echografie zal worden aangeboden. Het vindt plaats in de 32e week. Het doel ervan is na te gaan of uw einde van de zwangerschap geen bijzondere follow-up vereist. In feite bepaalt het de voorwaarden voor het verwelkomen van het kind. Bovendien kunnen we zo controleren of de baby goed groeit. Maar ook om een mogelijke groeiachterstand in de baarmoeder op te sporen. De omtrek van de schedel en de buikomtrek zullen ook worden gemeten. Tenslotte zal de positie van de placenta worden geobserveerd, evenals de hoeveelheid vruchtwater.

Premature baby's

Herhaalde sterke weeën, bloedingen of verlies van vruchtwater zijn waarschuwingssignalen dat u onmiddellijk medische hulp moet zoeken. In 4 van de 5 gevallen kan vroeggeboorte worden voorkomen. Wetenschappelijke vooruitgang heeft veel hoop gebracht voor te vroeg geboren baby's en hun ouders. Als de baby onder de 24 weken niet overleeft, kan hij worden gered als hij tussen 24 en 27 weken wordt geboren. Maar hij of zij kan nog wat na-effecten hebben.

Hoe later uw kind geboren wordt, hoe kleiner het risico op het ontwikkelen van een sequelae. Aan het einde van de 6e maand (28e week) nemen de overlevingskansen toe. Van de 30e tot de 31e week neemt het risico op overlijden en sequelae verder af. Vanaf de 34e week, worden de grootste gevaren vermeden. Tussen de 35e en 36e week kunnen er nog enkele complicaties optreden, maar die worden als gering beschouwd. Tenslotte worden baby's vanaf de 37e week niet meer als prematuur beschouwd.

Problemen waar een premature baby mee te maken kan krijgen

In de eerste plaats kan worden vastgesteld dat de problemen waarmee deze kinderen te kampen hebben, vaak verband houden met de temperatuurregeling. Een premature baby heeft grote moeite om zich tegen de kou te beschermen. Broedstoven en huid-op-huid verzorging helpen hen warm te blijven.

Bovendien zijn de longen van de baby pas tegen het einde van de 8e maand volgroeid; het kind kan in ademnood verkeren. Een beademingsapparaat zal helpen tot de longen volgroeid zijn.

Bovendien is het spijsverterings- en darmstelsel kwetsbaar: via een buisje kunnen zij worden gevoed en kan de melk van de moeder worden afgekolfd om haar aan te bieden. Soms zal het nodig zijn om de baby te voeden door middel van een intraveneuze.

Ten tweede is zijn immuunsysteem nog niet sterk genoeg om hem tegen infecties te beschermen: hij zal dan in een gezonde omgeving worden geplaatst.

Tenslotte kunnen er ook neurologische stoornissen optreden, die kunnen leiden tot ontwikkelingsachterstand.

8 maanden zwanger: namen kiezen

De keuze van een voornaam is niet neutraal. Over het algemeen wordt er binnen het echtpaar of zelfs de familie lang over onderhandeld. Er zijn zoveel mogelijkheden en u heeft al dan niet uw eigen ideeën, en niet noodzakelijkerwijs dezelfde. Laat u leiden door uw inspiratie en wees nieuwsgierig naar de verschillende betekenissen en oorsprongen die u altijd kunt raadplegen in onze Voornamengidsen.

8 maanden zwanger: tijd om uit te rusten, maar hoe?

De eerste vraag die gesteld moet worden is: wat heeft baby nodig? In werkelijkheid, en ondanks wat men ons wil doen geloven, niet veel!

Voor het wassen hebt u een kleine badkuip nodig, een geschikte milde zeep, een badthermometer, fysiologisch serum, reinigingsmelk of -zalf, een schaar met ronde punt, zachte steriele kompressen en watten. Je kunt al een babyvlieg en een thermometer meenemen.

Voor de wandeling kunt u een kinderwagen kiezen uit de tientallen modellen die door alle kinderverzorgingsmerken worden aangeboden: denk praktisch na voor u uw keuze maakt. Test het comfort van de wandelwagen, de manoeuvreerbaarheid, het gewicht, de afmetingen en het gemak waarmee u hem kunt opvouwen. Maar de prijs zal uiteraard een bepalende factor blijven. U kunt ook kiezen voor een draagzak of een draagdoek. Het zal ook nodig zijn een autostoeltje aan te schaffen dat aangepast is aan de grootte en het gewicht van uw baby.

Voor de maaltijden verschillen de behoeften naargelang u al dan niet borstvoeding geeft. Als u borstvoeding geeft, zullen uw behoeften minder zijn. U hebt een paar borstvoedingsbeha's nodig, praktische kleding, een doekje om discreet borstvoeding te geven in het openbaar, zoogkompressen of -cups. Als uw baby een flesje krijgt, hebt u natuurlijk een paar flesjes met reservespenen, een flessenborstel en een flessenwarmer nodig. Specialisten raden tegenwoordig niet meer aan om flessen systematisch te steriliseren. Je bent vrij om een sterilisator te kopen.

In zijn kamer installeert u een perfect veilig en aangepast bed: het moet stabiel, schoon en geventileerd zijn. De matras moet aangepast zijn aan de afmetingen van het bed om te voorkomen dat er ruimte ontstaat waarin het hoofd van de baby klem kan komen te zitten. U bent vrij om voor zijn eerste weken een wiegje, een wiegje, een bed met spijlen of zonder spijlen te kiezen.

Afhankelijk van het seizoen waarin uw baby wordt geboren, kunt u overschakelen van dekens en dekbedden op een slaapzak die geschikt is voor de leeftijd en het seizoen van uw kind, of op een overslaapzak. In de zomer kan een eenvoudig rompertje voldoende zijn. Als u een muskietennet gebruikt, zorg er dan voor dat het niet rondslingert in het bed en dat het kind het in geen geval kan grijpen. Deskundigen raden het gebruik van een stootkussen af.

U zult ook een kast of ladekast nodig hebben om zijn spulletjes in op te bergen en een luiertafel. Er zijn enkele combinatie items. Maar de luiertafel moet zeer stabiel, breed en praktisch zijn. Alle toiletartikelen moeten binnen handbereik zijn. Valpartijen van luiertafels zijn frequente en ernstige ongevallen.

Als het op versieren aankomt, trakteer jezelf dan naar eigen smaak en budget! Vermijd echter het gebruik van giftige producten: sommige verven zijn milieuvriendelijker en verbieden elk scherp, puntig of inslikbaar voorwerp!

Ontdek nu in onze shop !
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen