Samenvatting |
---|
|
Vrouwen krijgen – vanaf hun puberteit tot aan de menopauze – een menstruele cyclus. Die cyclus duurt ongeveer 28 dagen. De eerste dag van de cyclus is de dag dat de menstruatie begint. Deze dag is de basis voor de verdere som van de rest van de zwangerschapsweken.
De ovariële cyclus onderscheidt zich in 3 fases, die elk specifiek zijn.
Allereerst bestaat de eierstok uit een veelvoud aan schelpen en onder de dikte van hun schors (cortex) bevinden zich kleine structuren: de follikels. Elk van deze follikels bevat een ei. Elke maand gebeurt er een afscheiding door de hypofyse. Dat is een klier die aan de basis van de hersenen is. Er ontwikkelt en groeit een follikel, net als de eicel. Dat is de ovulatie.
Tijdens deze periode van rijping produceert de follikel hormonen : oestrogenen. Door die hormonen wordt de baarmoederwand en het baarmoederslijmvlies dikker. Het bereidt zich zo voor om de bevruchte eicel te ontvangen.
De ovulatie is de uitdrijving van het geëlueerde ei uit het follikel. Deze uitdrijving vindt bijna 36 uur plaats na het begin van het hypofyse-hormonale signaal. Dan komt het vrijgekomen ei de eileider binnen. Hij heeft tussen de twaalf en vierentwintig uur de tijd om bevrucht te worden. Nadien sterft het af. Van hun kant komen de spermatozoa, eenmaal afgezet in de bodem van de vagina, de eileiders binnen. Het duurt 45 minuten tot 2 uur om de bevruchtingsplaats te bereiken. Dus als de spermatozoa een ei tegenkomen, kan dat ei worden bevrucht.
De postovulatoire of luteale fase duurt tussen 12 tot 14 dagen.
Langs de ene kant, als de eicel niet bevrucht is, dalen de hormonen die in het bloed aanwezig zijn. Ze veroorzaken kleine samentrekkingen in de bloedvaten in het slijmvlies van de baarmoederwand. Dat is de oorzaak van menstruatie. De ovulatie vond niet plaats.
Langs de andere kant , als het ei bevrucht is, is er een fusie van de twee kernen. De vaderlijke en moederlijke chromosomen worden verenigd aangetroffen. Ze dragen alle genen. Het wonder van de ovulatie heeft plaatsgevonden.
U stelt zich zeker deze vraag.
Weet dan :
Meer dan 4 dagen voor de eisprong vindt er geen bevruchting plaats. De overlevingstijd van het sperma is 4 dagen. Als je seks hebt op dag 6 van de cyclus, is al het sperma al gestorven als het ei arriveert!
De spermatozoa wachten tussen 4 dagen voor ovulatie en ovulatie op het ei. Dat doen ze door hun toevlucht te zoeken in de baarmoederhalsslijm. Sommigen van hen zullen sterven maar anderen zullen overleven. Bevruchting is mogelijk.
Tussen de eisprong en 24 uur daarna wacht de eicel op de komst van sperma. Bevruchting is ook mogelijk. Na 24 uur wachten sterft het ei.
Meer dan 24 uur na de eisprong breekt het ei af en kan het niet worden bevrucht.
Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Het komt voor dat zaadcellen 5 dagen leven. Een ei kan iets meer dan 24uur overleven. Seks en een orgasme kunnen de eisprong op een goed moment veroorzaken.
Conclusie : Ter conclusie, verlies nooit de hoop. Zwanger worden kan even duren en dat is oké. Het is een pad vol valkuilen dat de moeite waard is! Daarnaast zijn er nog factoren die uw kansen om zwanger te worden kunnen verbeteren. Dat zijn factoren zoals leeftijd, gewicht of geslachtsgemeenschap ...
Tot slot : als je niet goed bent in wiskunde, aarzel dan niet om onze ovulatiecycluscalculator te gebruiken!