Babyboom
Babyboom
Zwanger

Mijn man is ook zwanger

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Mijn man is ook zwanger

2 min
Éveil, Santé
<p>Heel wat mannen klagen over;zwangerschapsverschijnselen wanneer hun;partner zwanger wordt: rugpijn, hormonen, gewichtstoename. Het lijkt wel alsof je;man ook zwanger is en deelneemt aan jouw zwangerschap.

Mijn man is ook zwanger

Heel wat mannen klagen over zwangerschapsverschijnselen wanneer hun partner zwanger wordt: rugpijn, hormonen, gewichtstoename. Het lijkt wel alsof je man ook zwanger is en deelneemt aan jouw zwangerschap. Kan dat eigenlijk wel of is je man enkel zwanger in zijn hoofd? Is het aandachttrekkerij nu iedereen jou vraagt hoe jij je voelt? Of is het een vorm van jaloezie dat enkel jij jullie kindje voelt?

Couvade

Couvade: zo noemt men het syndroom waarbij de man ook zwanger is. In feite heeft men dit syndroom zo genoemd naar een gewoonte die in bepaalde culturen bestaat: volgens een traditie in andere culturen wordt de man door zijn familie vertroeteld alsof hij zelf bevallen is na de geboorte van het kind. De zorgen, aandacht en de cadeaus zijn dus voor de man bestemd. Ondertussen kan de vrouw rusten en de draad terug oppikken na de geboorte van de baby. 

Deze traditie getuigt van de belangrijke rol die aan de man wordt toegekend op het gebied van reproductie en een couvade komt dan ook hoofdzakelijk voor in culturen waar de man en de reproductie in de kijker worden gezet.

Mijn partner is zwanger

Deze traditie is uiteraard niet van toepassing bij ons maar toch kunnen mannen in onze cultuur ook last hebben van een vergelijkbaar syndroom. Er zijn immers mannen waarbij de zwangerschap van hun partner eigenaardige reacties uitlokt. De man begint dan echt symptomen te vertonen waardoor het lijkt dat hij zelf zwanger is. Hij kan daarbij zelfs misselijk en moe worden, gaan braken, rugpijn krijgen en zwaarder worden.

Volgens sommige studies zouden 20% van de mannen last hebben van een of andere vorm van ‘couvade'.

Ook in films en publiciteit kan je merken dat zich stilaan een mentaliteitsverandering doorzet. De man kan tegenwoordig hardop zeggen dat hij het jammer vindt dat hij zelf geen kinderen kan baren. Daarenboven wordt het ondertussen in heel wat landen voor homo-paren mogelijk gemaakt dat zij een kind kunnen adopteren, vaak met de hulp van een draagmoeder.

Hoewel dat natuurlijk niet voor alle mannen geldt, is het toch een algemene tendens dat de mannen zich meer betrokken voelen bij de zwangerschap - ook als ze niet bij de bevalling aanwezig zijn. Dat is namelijk een hele andere discussie!  

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen