Babyboom
Babyboom
Baby

Nachtmerries

2 min
Slaap
Baby

Nachtmerries

2 min
Éveil, Santé

Tussen 2 en 5 jaar hebben kinderen regelmatig nachtmerries. Deze komen meestal aan het einde van de nacht of aan het einde van een slaapcyclus voor.

Deze nachtmerries zijn normaal en kunnen als uitlaatklep dienen om de spanningen van de dag te verwerken. Je kind is misschien onder de indruk door iets dat het gehoord heeft, door een ruzie of iets dat het op TV gezien heeft. Een nachtmerrie kan ook te wijten zijn aan een moeilijke vertering 's nachts, na een te zware maaltijd. Of je kind kan last hebben van stress, omdat bv. druk wordt uitgeoefend om 'op het potje' te gaan. Je kind ziet misschien ook op tegen de eerste schooldag die nadert of een eventuele verhuis die op komst is...

Er zijn dus talrijke factoren die nachtmerries kunnen uitlokken op die leeftijd.

Dat neemt niet weg dat je hartedief 's nachts wenend en bang wakker schiet. De manier waarop een kind een dergelijke "slechte droom" beleeft, is zo intensief dat het niet in staat is om droom en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden.

Hoe reageren op nachtmerries van je kind?

Luister na een nachtmerrie naar je kind, spreek heel rustig en zachtjes, neem zijn hand vast of geef een stevige knuffel en stel je kind gerust. Leg uit dat het slechts een droom was en dat nu alles goed gaat. Toon aan dat alles in de kamer normaal is en dat er zich geen draak of monster onder het bed of achter de kast verschuilt. Zeg dat je er bent om bescherming te bieden en dat het rustig opnieuw kan gaan slapen.

Probeer tijdens de dag het onderwerp nog eens aan te kaarten om met je kind over zijn angsten te praten en na te gaan of er iets is dat je kind dwars zit.

Wat niet doen?

Spot in geen geval met de angsten van je kind, geef geen kalmeer- of geneesmiddelen en stel je kind ook niet voor om bij jullie in bed te gaan liggen.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Slaap