Volgens professor zuigelingenzorg en ontwikkelingspsychologie Peter Fleming zijn baby's niet gemaakt om lange perioden te slapen. Het zou op zich helemaal geen voordelen hebben, integendeel. De gedachte dat onze baby's een hele nacht moeten doorslapen is dan ook een uitvinding van de twintigste eeuw.
Nooit eerder kampten zoveel mensen met slaapproblemen en burn-outs. Er is vandaag de dag geen ruimte voor vermoeidheid in een maatschappij waarin meer en meer gezinnen moeten knokken om de eindjes aan elkaar te knopen, en waar ze snel terug moeten gaan werken om de boel draaiende te houden. Het is bijgevolg niet verwonderlijk dat ook de verwachtingen over de nachtrust van kinderen compleet onrealistisch zijn!
Het slaappatroon je baby tijdens die eerste maanden is pure chaos. Je baby kent het verschil tussen dag en nacht niet en zijn slaapcycli zijn eenvoudigweg korter dan bij volwassenen. Het zou naar schatting minstens vier maanden duren vooraleer je van een bioritme mag spreken.
Baby's zijn het liefst wakker en alert tussen zes uur 's avonds en middernacht, omdat ze dan veel meer aandacht kunnen krijgen van hun ouders. Dat is dus perfect normaal en zinvol, alleen past het niet in onze 21ste-eeuwse verwachtingen.
Maar wat zijn dan de voordelen van die ononderbroken nachten? Volgens studies bestaat er een sterke link tussen een betere ontwikkeling, zeker op vlak van intelligentie, en nachtelijke verzorging. De constantere stroom van voedingsstoffen naar het brein, die niet onderbroken wordt voor zeven uur (of langer), doet dus wonderen voor je kind.
Verder zouden baby's van wie de noden ook 's nacht beantwoord worden, meer empathie hebben, minder vatbaar zijn voor depressie en beter in zelfregulering. Baby's lang laten huilen, zou zelfs voor ongezonde stress bij je baby zorgen.
Je bent dus zeker geen softie wanneer je 's nachts je kleintje met veel liefde sust, opnieuw in slaap te wiegt of gezellig (en veilig) mee in bed te neemt!
En ook al ga je van deze boodschap niet echt beter slapen en ben je 's morgens niet minder moe; weet één ding: je werkt mee aan de ontwikkeling van een gerust en gehecht kind dat vol vertrouwen kan groeien, om zo op termijn zelf troost te vinden en slapen te zien als iets fantastisch, net als jij!